Retailer failliet, wat zijn de gevolgen voor de vastgoedeigenaar?

Retailers die commercieel winkelvastgoed huren en die failliet gaan: een ooit zo gelukkig huwelijk tussen huurder en verhuurder eindigt in deze situatie vaak in een vechtscheiding. De perikelen zijn menig vastgoedverhuurder niet onbekend; een huurder die tijdens de opzegtermijn doorgaat met exploiteren en in geval van een doorstart het gehuurde vervolgens ook nog in gebruik geeft aan de doorstarter.

Op 14 mei organiseert Vastgoedjournaal deze business meeting. Klik hier voor het volledige programma.

De laatste betaalt hiervoor dan wel een vergoeding aan de boedel, maar dat levert de verhuurder – in ieder geval niet direct – een voordeel op. Op 9 november 2018 heeft de Hoge Raad namelijk een arrest gewezen waarmee een streep door deze gang van zaken is gehaald.

Schokgolf
Het arrest heeft een schokgolf door curatorenland laten gaan. De advocaten van Van Diepen Van der Kroef praten u - mede aan de hand van praktijkvoorbeelden - bij over de gevolgen van dit arrest voor winkelvastgoedeigenaren, wiens positie bij faillissementen van hun huurders nu aanzienlijk is verbeterd.

  • Evert Baart is partner en werkzaam vanuit de Amsterdamse vestiging. Hij heeft een zeer brede vastgoedpraktijk en is daarnaast sinds jaar en dag curator. Zo is onder meer het faillissement van Palm Invest door hem afgewikkeld en is hij recentelijk aangesteld als curator in het faillissement van retailer Men At Work.
  • Wiert Jan Berghuis werkt als insolventie- en vastgoedspecialist nauw samen Evert Baart. Naast zijn werkzaamheden als curator adviseert en procedeert hij regelmatig over uiteenlopende vastgoed gerelateerde vraagstukken.
  • Lasse van Waegeningh geeft leiding aan de sectie Vastgoed & huurrecht van de Utrechtse vestiging van Van Diepen Van der Kroef. Hij treedt met name op voor beleggers, projectontwikkelaars en retailers/eindgebruikers van commercieel vastgoed, zowel op het gebied van koop als op het gebied van huur.

Klik hier voor het volledige programma en/of om u aan te melden.

Foto: Sander.v.Ginkel [CC BY-SA 4.0], via Wikimedia Commons.
 

Reacties

Lees onze special over Special Woonvormen 2022