De woningmarkt staat onder druk: de vraag is enorm, maar het aanbod blijft achter. Toch komen er ook grote ontwikkelingen van de grond. Er wordt ruimte gevonden op plekken waar eerst overheen werd gekeken. Over een aantal ontwikkelingen maakten we uitgebreide reportages, die we nu voor u op een rij zetten.

1. Wordt Haven-Stad het antwoord op de grote Amsterdamse woningvraag?
Amsterdam heeft te kampen met een nijpend woningtekort, dat ieder jaar alleen maar groter gaat worden. Hoe los je dat probleem op? Door een compleet nieuw stadsgebied te realiseren: Haven-Stad. Tijdens een bijeenkomst van Amsterdam Woont vertelt Lubbert Hakvoort, programmamanager van de gemeente Amsterdam over de plannen voor 70.000 woningen in dit gebied.

2. Verstedelijkingsopgave Delft: ‘We geven de stad een kwaliteitsimpuls’
Delft heeft de ambitie om tot 2040 maar liefst 15.000 woningen, 10.000 banen en bijbehorende voorzieningen aan de stad toe te voegen, terwijl er nog amper onbebouwde grond binnen de gemeentegrenzen te vinden is. Hoe gaat de gemeente deze ambitie waarmaken? VJ sprak hierover met Gido ten Dolle (directeur ruimte en economie) en Derk van Schoten (programmamanager; op onderstaande foto) van de gemeente Delft en ging op fietstocht langs herontwikkelingslocaties.

3. ‘Gemeenten moeten ontwikkelopgaven niet dichttimmeren’
VJ sprak met Marcel Loosen, directeur-aandeelhouder van ABC Vastgoed. Onlangs heeft deze ontwikkelaar het Hembrugterrein aangekocht. Maar hoe maak je van een voormalig militair terrein een woonwijk waar gewerkt en geleefd wordt? “De menselijke maat en niet de spreadsheets zijn belangrijk bij projectontwikkeling. Het gaat om de eindgebruiker.”

4. Startsignaal voor transformatie Amstel III: 1.600 woningen in aanbouw
Op de voormalige kantorenlocatie Holendrecht Centre in Amsterdam-Zuidoost verrijst een omvangrijk wooncomplex voor studenten, young professionals, expats en starters (foto hieronder). VJ was aanwezig bij de start bouw waar de plannen door Greystar en Blauwhoed werden toegelicht.

5. 'We staan aan de vooravond van de definitieve invulling van dit icoon'
De herontwikkeling van het voormalig ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid is een nieuwe fase ingegaan. Voor de komende vijf jaar is er een sociale invulling gevonden voor de kantoorkolos van circa 70.000 m2. VJ was aanwezig bij de officiële opening van SoZa en sprak met eigenaren MRP Development en VORM over de toekomst van dit iconische gebouw.
 

Reacties

Lees onze special over Hoogbouw Special