Het belang van een inboedelverzekering voor vastgoedondernemers

Als ondernemer in het vastgoed verzekert u zich voor veel zaken verplicht en neemt extra voorzorgsmaatregelen zodat u in het geval van een ongeval, schade of ziekte niet voor financiële verrassingen komt te staan. Een bedrijfsinboedelverzekering is niet verplicht, maar wel erg belangrijk. Pricewise vertelt u in VJ waarom deze verzekering van belang is en waar u op moet letten bij het afsluiten van een zakelijke inboedelverzekering.

Inboedelverzekering thuiswerken
Een zakelijke inboedelverzekering is ook voor ondernemers die vanuit huis werken onmisbaar. Stel, de gehele bedrijfsvoorraad staat op zolder of in de kelder en er ontstaat brand in uw woning. Is de voorraad dan gedekt door een verzekering? In de meeste gevallen niet, een bedrijfsvoorraad valt namelijk vaak niet onder een private inboedelverzekering. Sommige verzekeraars verzekeren weliswaar zakelijke goederenschade mee tot een bepaald bedrag, maar let er dan goed op of uw voorraad en uw zakelijke inventaris binnen het maximale bedrag passen.

Met zakelijke inventaris bedoelen verzekeraars de voorraad in huis, maar ook de zakelijke inventaris zoals computers, laptops, printers en telefoons. Afhankelijk van het soort producten waarmee u werkt, kan de waarde van de voorraad soms al flink in de papieren lopen. Ook de elektronica, machines en gereedschappen zijn opgeteld vaak meer waard dan verwacht.

Verzekering op maat
Voor wie buitenshuis een bedrijfspand of magazijn heeft, is een zakelijke inboedelverzekering sowieso een must. Uw private inboedelverzekering voor uw huur- of koophuis geeft in dit geval zeker geen dekking. Schrijf de roerende zaken waarvan uw bedrijf afhankelijk is eens op. Bekijk de totaalwaarde en laat u goed voorlichten inzake een geschikte verzekering. Vaak blijkt een zakelijke inboedelverzekering alles behalve duur te zijn. In overleg met uw verzekeringsagent of adviseur kunt u soms ook delen van de inboedel die minder hoognodig zijn, buiten de dekking laten vallen.

Anderzijds moet u voor zeer dure en specifieke apparatuur soms een aanvullende verzekering afsluiten. Let er wel op dat u geen te ruime verzekering afsluit. Wanneer de inventaris en voorraad samen bijvoorbeeld nooit meer waard zijn dan 200.000 euro, dan heeft het weinig zin om een verzekering voor 1 miljoen euro af te sluiten. Bekijk elk jaar of uw inventaris dermate gegroeid is dat ook de dekking van de bedrijfsinboedelverzekering moet worden verhoogd.

Geen overbodige luxe
Als startende ondernemer in het vastgoed wil men weleens spaarzaam omgaan met het afsluiten van zakelijke verzekeringen. Echter, goed verzekerd zijn is geen overbodige luxe. De kosten voor storm-, brand-, waterschade en diefstal kunnen erg hoog oplopen als u hiervoor niet verzekerd bent. Als u niet genoeg financiële reserves heeft, kunnen deze onverwachte kosten wellicht zelfs het einde van uw bedrijf betekenen. Controleer dus of uw voorraad en inventaris al verzekerd zijn en of de huidige verzekering een goede dekking heeft.

Een bijdrage van Pricewise.nl

Reacties

Lees onze special over Vastgoedfinanciering Special 2021