Domica: ‘We willen de grootste en beste zijn’

De landelijke woningverhuurorganisatie Domica staat aan de vooravond van een grote expansie. Niet alleen het aantal vestigingen wordt verdubbeld, ook het aantal opdrachtgevers moet flink stijgen. Vastgoedjournaal sprak hierover met Koen van Meer, directeur van Domica.

Voor het eerst staat Domica met een eigen stand op de komende vastgoedbeurs PROVADA (Hal 11, stand 29) in de RAI Amsterdam. Om zich verzekerd te zijn van de aandacht van de daar rondlopende bezoekers, staat ter promotie op de stand een opvallende tiny house op wielen.

“We willen op de beurs laten zien dat wij de grootste en beste verhuurorganisatie van Nederland hebben. Daar op de PROVADA willen we landelijke partijen zoals vastgoedbeleggers interesseren om de woningverhuur door ons te laten uitvoeren”, zegt Koen van Meer, directeur van Domica.

VJ spreekt hem op de nieuwe locatie van Domica aan het Kastanjeplein in Amsterdam, de 22e alweer. De inrichting wordt in een hoog tempo in gereedheid gebracht om binnenkort nieuwe opdrachtgevers en huurders te kunnen ontvangen.

Op zijn duimpje
Van Meer: “In alle grote steden zijn wij met een vestiging actief die bemand wordt door een ervaren verhuurmakelaar die de lokale en regionale markt op zijn duimpje kent. Dus in Groningen een echte Groninger en in Utrecht een echte Utrechter. Zij kennen de huurder maar ook de verhuurder en zijn ook het aanspreekpunt voor alles wat met de verhuur van woningen te maken heeft. Van bezichtiging tot het opmaken van huurcontracten. Als er wat is, hoef je alleen hem te bellen en gaat hij er snel mee aan de slag.”

Domica maakt zich op voor een versnelling van haar strategie. Zes jaar geleden werd het platform opgericht en sinds een jaar zwaait Koen van Meer als directeur-grootaandeelhouder de scepter nadat hij verantwoordelijk was voor de Domica-vestiging in Den Bosch.

Om Domica nog beter op de kaart te zetten bij zowel de woningverhuurders als de zoekende huurders, zet Van Meer sterk in op het aantrekken van zowel institutionele als particuliere woningbeleggers als op het vergroten van het aantal Domica-locaties in ons land. De komende vijf jaar moet dit aantal ruimschoots zijn verdubbeld tot zo’n 45 vestigingen in de grote plaatsen van ons land. “Dan hebben we een optimale landelijke dekking.”

Kracht van franchise
Alle Domica-vestigingen worden gerund door franchiseondernemers. “We gebruiken de kracht van franchise. Iedere franchisenemer weet precies hoe het in zijn regio werkt en gedraagt zich als een ondernemer die met zijn klant meedenkt.” Ondernemerschap is belangrijk.

“Gisteren waren er op Hemelvaartsdag nieuwe huurders uit het buitenland die in Amsterdam een woning wensten te betrekken. Om ze te helpen ben ik die dag vanuit Den Bosch gekomen. Binnen een dag willen wij huurders kunnen onderbrengen zonder wachtlijsten,” benadrukt Van Meer. Jaarlijks komen alle Domica-ondernemers zo’n vier keer per jaar bij elkaar voor overleg.

Naast de landelijke dekking met verhuurspecialisten ter plekke, wordt de kwaliteit van de dienstverlening verzekerd door het lidmaatschap van branchevereniging VBO Makelaar, de op één na grootste branchevereniging in de makelaardij.

Tal van diensten
“We bieden tal van diensten aan die ons positief onderscheiden van de rest zoals een huurcheck en een bijzonder gunstig geprijsde huurverzekering. Voor slechts €20 per maand is maximaal €150.000 schade aan de te verhuren woningen gedekt.”

Een sterk ijzer in het vuur is de website van Domica. Het permanent wisselende aanbod – gemiddeld zo’n 1000 direct beschikbare huurwoningen - op de site wordt maandelijks door zo’n 180.000 unieke bezoekers geraadpleegd. “Maar het aanbod moet de komende jaren flink toenemen als we nieuwe opdrachtgevers erbij krijgen.”

Het onderhoud en het bijhouden van de site gebeurt door een geselecteerde groep franchisenemers. “Dat is het aardige van het franchisemodel. Iedereen heeft zo zijn eigen extra specialiteiten. Wie echt thuis is in deze materie, die zetten we bij elkaar. Voor de site hebben we nu een team van vijf personen er bovenop zitten.”

Geen vrees voor concurrentie
Vreest Van Meer niet de concurrentie van andere partijen zoals de reguliere makelaars of aanbodsites van huurwoningen? “Nee”, zegt Van Meer beslist. “Wij doen alleen verhuur en stellen onszelf in dienst van de verhuurders. Zoeksites brengen alleen aanbod en vraag bij elkaar maar doen niets extra zoals gericht huurders zoeken, bezichtigingen doen en contracten opmaken. Dat doen wij bij Domica wel. Ook kijken wij op verzoek van beleggers mee als zij nieuwe aan te kopen panden op het oog hebben.”

Wat doen jullie met de tiny house na de PROVADA? “Dat blijft een geweldig leuk promotie-instrument. We gaan hiermee door het hele land toeren. Je kunt dan denken dat we op vrijdagmiddag ergens in Nederland bij een Domica-vestiging neerzetten en een BBQ met muziek organiseren waarbij we allerlei mensen uit de regio uitnodigen. Met Domica willen we met zijn allen een groepsgevoel creëren. Dat zorgt voor blije mensen en zo kunnen we met zijn allen groeien”, zo besluit Van Meer.

Domica is op de komende PROVADA aanwezig in Hal 11 Stand 29

Reacties

Lees onze special over Special Vastgoedbeslissers 2021