De 20 mooiste VJ interviews en reportages van 2017

De redactie van Vastgoedjournaal heeft afgelopen jaar meer dan 4.200 artikelen gepubliceerd, waaronder vele reportages en interviews. Om het jaar af te sluiten lichten wij 20 van de mooiste artikelen, in willekeurige volgorde, nog eens uit.  

 • Reportage Amsterdamse Woningmarkt: Gaat Amsterdam Londen achterna? Feiten en fabels over de woningmarkt
  Zijn overbiedingen de norm? Ben je nergens zonder aankoopmakelaar? Zijn het hoogtijdagen voor makelaars? VJ sprak met Sven Heinen, voorzitter van de makelaarsvereniging Amsterdam (MVA), over de feiten en fabels met betrekking tot de Amsterdamse koopwoningmarkt.
   
 • Reportage Hembrugterrein: 'Dit grote aantal woningen maakt het gebied interessant voor buitenlandse partijen'
  VJ nam een kijkje bij het Hembrugterrein in Zaandam dat sinds 1 maart in de verkoop staat. Eigenaar Rijksvastgoedbedrijf heeft het gebied rondom de voormalige munitiefabriek de laatste jaren flink opgeknapt en gesaneerd. “Het gebied heeft veel potentie en de interesse is groot vanuit binnen- en buitenland.” 
   
 • Interview: Stadsbouwmeester Haarlem deelt visie op woningbouwopgave
  Haarlem kent een grote woningbouwopgave. Hoe kan de gemeente daar binnen de grenzen plek voor vinden als nagenoeg elke vierkante meter al benut is? Gemeente en marktpartijen zien kansen in de Waarderpolder in Haarlem-Oost, die qua oppervlakte maar liefst een vijfde van de stad beslaat.
   
 • Retail Interview: Jumbo: ‘One size fits all past niet meer, je moet de juiste keuzes maken’
  In de veranderde retailmarkt blijkt dat de vraag naar dagelijkse boodschappen alleen maar toeneemt. De supermarkt is daarom vaak een belangrijke speler in winkelcentra en een trekker in een winkelgebied. VJ sprak met Wouter Kromkamp en Marco Boers over hun visie op de retailmarkt, marktaandeel versus maagaandeel en de toekomst van de supermarkt.

   
 • Reportage Hotels: Hotels ontwikkelen in de regio Amsterdam: waar kan dat (nog)?
  Een hotelstop én flinke beperkingen voor toeristische verhuur in Amsterdam, terwijl de toeristenstroom ondertussen stevig doorgroeit. Betekent dat dat verblijfsaccommodaties nu in de omliggende gemeenten als paddenstoelen uit de grond schieten? Liggen er buiten de stad enorme kansen voor (hotel)ontwikkelaars?
   
 • Retail Interview: 'Wij laten mensen het retailgebied door een andere bril zien'
  Winkelleegstand komt in vele binnensteden voor, zo ook in de Parkstadregio in Limburg. Stichting Streetwise probeert daar al een aantal jaar verandering in te brengen. Succesvol. Welke lessen hebben zij voor de sector?
   
 • Interview Delftse Woningmarkt: Metamorfose Delft: 'Vernieuwing verspreidt zich als een olievlek'
  Delft kent een grote opgave: 15.000 nieuw te bouwen woningen tot 2040. Allemaal binnenstedelijk. VJ sprak met wethouder De Prez en met Sanne Broeksma, programmamanager stedelijke ontwikkeling.

   
 • Retail Reportage: 'Leidsche Rijn Centrum moet een stadshart worden, geen winkelcentrum'
  In één keer een stadscentrum uit de grond stampen, dat is wat a.s.r. voor ogen heeft in het Utrechtse Leidsche Rijn. In 2018 lijkt het jarenlange project dan tot een einde te komen. VJ nam een kijkje op de bouwplaats om te zien hoe dit ambitieuze project minstens 8 miljoen bezoekers per jaar hoopt te trekken.
   
 • Interview: De risico's van Airbnb: 'Ik zou er geen panden meer voor opkopen'
  Amsterdam wist Airbnb met een unieke deal op de knieën te dwingen, maar de kruistocht tegen verhuur aan toeristen zet onverminderd voort. Zo is er onlangs een meldplicht ingesteld. Bovendien is Airbnb niet het enige platform voor toeristische verhuur. Vastgoedadvocaat Marius Schricker van Blenheim Advocaten neemt de lezer mee door het handhavingsproces: van melding tot boete. 
   
 • Interview Herontwikkeling Postkantoor: Post Utrecht: van gesloten bastion naar publiek icoon
  Het voormalige postkantoor aan de Neude is een beeldbepalend gebouw in de Utrechtse binnenstad. Maar hoe geef je dit monumentale pand weer nieuw leven? VJ sprak met Anne Ophoff, Development Manager bij MRP Development en verantwoordelijk voor de herontwikkeling, over de uitdagingen en kansen.

   
 • Interview Hotels: De Amsterdamse hotelstop: 'Projectontwikkeling op z'n kop'
  In Amsterdam geldt al langere tijd de veelbesproken hotelstop. Toch komen er nog steeds hotelkamers bij. Hoe kan dat? VJ sprak met vastgoedadvocaat en hotelspecialist Maarten Klaassen en met Erik Koldenhof van de gemeente Amsterdam.
   
 • Reportage Breda: Hoe ziet de toekomst voor Koepelgevangenis Breda er uit?
  Met het concept FutureDome wil leegstandbeheerder VPS de Koepelgevangenis in Breda nieuw leven in blazen. VJ nam een kijkje om te zien hoe het project ervoor staat. “Het gaat ons niet om meters vullen, maar we willen er een echte gemeenschap van maken.”
   
 • Interview: Alles over datacentra: 'Eindgebruikers en beleggers verstaan elkaar niet'
  Datacentra krijgen veel interesse vanuit de vastgoedmarkt. Zo worden er in hoog tempo nieuwe centra bijgebouwd en verwacht brancheorganisatie Dutch Data Association (DDA) zelfs dat dit tempo nog verder toeneemt. VJ sprak met Honoré du Puy, mede-oprichter van ICTroom, over de toekomst van de branche.

   
 • Interview: ‘Legoland Discovery Centre geeft een kwaliteitsimpuls aan Scheveningen’
  Scheveningen krijgt de primeur: de eerste Legoland Discovery Centre in Nederland. VJ sprak met ontwikkelaar SENS real estate en Merlin Entertainments, de Britse partij die het leisureconcept gaat exploiteren, over hun plannen voor Scheveningen en hun visie op leisure. “Leisure neemt een steeds grotere rol in.”
   
 • Interview Belegger: Real I.S. hard op weg naar €1 miljard aan Nederlands vastgoed
  VJ had een exclusief interview met CEO Georg Jewgrafow en Julia Böhm, hoofd Asset Management International van Real I.S. over hun kijk op de Nederlandse vastgoedmarkt en hun verdere plannen, zoals het openen van een Nederlands kantoor. 
   
 • Reportage: Onveilige balkons: wie draagt de verantwoordelijkheid?
  ‘’Uitkragende vloeren veroorzaken momenteel veel consternatie,’’ vertelt Edwin van Strien van ingenieursbureau IOB. ‘’Zowel bij woningeigenaren en VvE’s als bij de overheid en ingenieursbureaus.’’ Welke balkons behoren tot de risicogroep? Wie is precies verantwoordelijk voor de veiligheid van de balkons: de bewoner, de eigenaar of de gemeente? En hoe wordt de onderzoeksplicht gehandhaafd? VJ zocht het uit.

   
 • Interview Retail: McArthurGlen: ‘Het beheren van een outlet centre vergt aandacht, kennis en vooral geduld’
  Het Engelse McArthurGlen is onlangs eigenaar geworden van Rosada Fashion Outlet in Roosendaal, evenals Designer Outlet Roermond. Wat zijn de plannen voor Rosada en wat is de visie van McArthurGlen op de Nederlandse markt? “Een FOC ontwikkelen kan iedereen, maar succesvol beheer vergt kennis en kunde”.
   
 • Interview: ‘Nieuwe Ladder zal aantal procedures Raad van State niet doen afnemen’
  Vastgoedpartijen die met een vereenvoudigde Ladder voor Duurzame Verstedelijking sneller bestemmingsplannen gerealiseerd zien, kunnen van een koude kermis thuiskomen. “Men moet het niet onderschatten en het huiswerk goed doen”, zegt René Buck van Buck Consultants International in Nijmegen.
   
 • Interview Jeroen Lokerse (C&W): ‘We moeten de unieke winkelstructuur van Nederland koesteren’
  Door de overname van DTZ Zadelhoff is Cushman & Wakefield hier te lande met afstand de grootste retailadviseur. VJ sprak met topman Jeroen Lokerse over zijn passie voor de Nederlandse retail. En waarom sterke binnensteden veel belangrijker zijn dan nog een outletcentrum.

Beeldmateriaal hoofdfoto: designed door Jcomp - Freepik.com

Reacties

Lees onze special over Vastgoedfinanciering Special 2022