Eindhovens vastgoed getipt als aantrekkelijke kansrijke belegging

Beleggers zouden naast de klassieke top-vier steden ook Eindhoven moeten betrekken bij hun jacht naar goede vastgoedrendementen. Volgens Savills is de lichtstad een zeer sterke top-vijf stad geworden.

Dat blijkt uit het door Savills gepubliceerde onderzoeksrapport 'City Special Eindhoven: G4 to G5’. Om de aantrekkelijkheid van steden voor investeerders te meten, heeft Savills een aantrekkelijkheidsmonitor ontwikkeld, waarin de top-tien gemeenten (op basis van inwoners) van Nederland met elkaar zijn vergeleken. De demografische en economische verwachtingen van steden, gecombineerd met de vastgoedkwaliteiten per sector, worden in deze aantrekkelijkheidsmonitor meegenomen.

Klasse apart
Uit de resultaten blijkt dat Amsterdam een klasse apart is. Gedreven door de relatief hoge scores op het gebied van demografie en economie, is de stad de absolute nummer één beleggingslocatie van Nederland.

Amsterdam wordt gevolgd door de gemeenten Utrecht, Rotterdam en Den Haag. Eindhoven loopt niet ver achter, en scoort goed op het gebied van werkgelegenheid, het aantal bedrijven en de bijdrage aan het BBP. Op basis van de kwaliteit van de diverse vastgoedsectoren, scoort Eindhoven met name goed binnen de sectoren wonen en logistiek. Hiernaast onderscheidt Eindhoven zich doordat de stad in brede zin, dus binnen alle sectoren bovengemiddeld scoort, vooral wanneer gekeken wordt naar groeicijfers in plaats van naar absolute waarden.

Reacties
Jordy Kleemans, Head of Research & Consultancy bij Savills Nederland: “De kracht van Eindhoven is voornamelijk dat alle sectoren het goed doen en de fundamentals voor alle sectoren sterk zijn. Dit wordt van oudsher gedreven door de industriële (high tech) sector.”

Na een piek in 2012, toen Philips de High Tech Campus voor ongeveer € 425 miljoen verkocht, stabiliseerden de kantoorinvesteringen in Eindhoven rond de € 50 miljoen per jaar. Het investeringsvolume in de eerste drie kwartalen van 2017 bereikt al driemaal dit volume, mede door de recente aankoop van de Kennedytoren door Encore+ voor ongeveer € 50 miljoen.

Jordy Diepeveen, Head of Acquisitions bij Savills Nederland: “Wij verwachten in 2017 een totaal kantorenbeleggingsvolume van ongeveer 180 miljoen euro, behoudens een mogelijke megadeal die dit totaal volume compleet zou kunnen veranderen.”

Bezoektip: 
17 januari: Investeringskansen in BrabantStad

Reacties