Onderzoek CBRE: Beleggen in zorgvastgoed sterk in trek, aanvangsrendementen dalen verder

Vorig jaar werd voor circa €465 miljoen aan transacties met zorgvastgoed geregistreerd. Een record, aldus CBRE. Voor dit jaar verwacht de vastgoedadviseur dat het record verbroken zal worden.

Het record van €465 miljoen is te verklaren doordat het aantal goede zorgvastgoedproducten voor beleggers is toegenomen en de toename van het beschikbaar kapitaal bij beleggers. Dat is te lezen in het Trends rapport Nederlands Zorgvastgoed van CBRE.

De belangrijkste bevindingen samengevat:
-In 2016 werd in Nederland voor circa €465 miljoen in zorgvastgoed belegd. Nederlandse investeerders waren verantwoordelijk voor circa 70% van dit beleggingsvolume. De overige 30% is aangekocht door buitenlandse partijen.

-Het gemiddelde transactievolume bedroeg in 2016 circa €6 miljoen.

-Circa 55% van het vastgoed werd verkocht door zorginstellingen. Ontwikkelaars of woningcorporaties verkochten circa 35% en de overige 10% verkochten beleggers aan elkaar.

-De ‘prime’ bruto aanvangsrendementen voor de verschillende typen zorgvastgoed daalden verder afgelopen jaar, het sterkst bij eerstelijns zorgvastgoed, reguliere zorgappartementen en particuliere woonzorg. CBRE verwacht dat deze trend zich verder zal doorzetten in 2017.

-Steeds meer zorginstellingen besluiten om zich te focussen op hun primaire zorgprocessen en verkopen hun extramurale vastgoedbezit.

-De toetreding van nieuwe financiers zorgt voor een breder aanbod van (financierings-) mogelijkheden van zorgvastgoed.

De vooruitzichten voor de komende jaren geven aan dat de groei voorlopig niet zal stagneren en verder zal toenemen. CBRE verwacht dan ook dat het beleggingsrecord in 2017 opnieuw overtroffen zal worden en de markt verder zal groeien.

Bezoektip
11 april: Dag van het Zorgvastgoed

 

 



Reacties


Laatste nieuws