Rentsafe: ‘Veel discussies bij check out van een huurwoning’

De check out van een huurwoning weer leuk maken? Het kan! Joost van Lingen en Fred Tromp hebben samen Rentsafe opgericht en een app ontwikkeld als handvat voor verhuurmakelaars tijdens voor- en eindinspecties van woningen. “We willen met de Rentsafe Inspector de nummer één inspectie app in Nederland worden”, zegt Van Lingen tegen VJ.

De vrije sector verhuurmarkt groeit sterk en dat blijft nog wel even doorgaan. Steeds meer makelaars zien kansen op de huurmarkt en dit vraagt om nieuwe ontwikkelingen van producten en diensten. “De check in en check out van een huurwoning zijn bepalend voor de kwaliteit van de dienstverlening van de makelaar en het kantoor. Het is van groot belang dat dit professioneel gebeurt. Om het makkelijker te maken willen we dit proces standaardiseren en dat kan met deze app”, vertelt Tromp.

Borgproblemen
Van Lingen en Tromp zijn op dit idee gekomen door de borgproblematiek. Van Lingen: “De borg is het grootste probleem bij een check out. Er ontstaat tijdens een eindinspectie vaak discussie tussen huurder en verhuurder over de terug te betalen borg. We wilden dit proces stroomlijnen om een welles-nietes tussen partijen te voorkomen. Het plan werd steeds breder en duidelijker en is uiteindelijk uitgegroeid tot deze app die de volledige woningchecks registreert, inclusief foto’s.”

Hij vervolgt: “Als je een verhuurmakelaar vraagt wat hij/zij het minst leuk vindt aan de baan zal het antwoord altijd de check out zijn. Daar zit niemand op te wachten, want het levert bijna altijd discussie op. Wij bieden nu een ondersteuning voor de verhuurmakelaar, omdat je sterker staat als je alle rapporten en correspondentie tussen huurder en verhuurder digitaal bij de hand hebt en kunt laten zien hoe de staat bij de check in was. Een discussie voorkomen kunnen we natuurlijk niet beloven, maar de verhuurmakelaar heeft hiermee een handvat om een eventuele discussie te leiden.”

Gratis dienst
Voor wie is de app bedoeld? “Wij richten ons in eerste instantie op verhuurmakelaars”, zegt Van Lingen. “Maar alle woningprofessionals kunnen de app downloaden en hier hun voordeel mee doen. Het is een geheel gratis dienst omdat wij willen dat het een standaard wordt voor de markt en kunnen het op deze manier zo breed mogelijk uitdragen.”

Tijdwinst
Voor verhuurmakelaars kan het werken met de app veel tijdswinst opleveren, tussen een half uur en een uur per check out en dan de tijd en negatieve energie die je verliest aan discussies of zelfs conflicten. Maar naast tijd kan het ook geld opleveren. Van Lingen: “Er is een verdienmodel met contracten voor energieleveranciers en internet/tv-diensten. Als verhuurmakelaar kun je dit als service aanbieden aan de huurders. Met één vinkje in de app wordt er een gespecialiseerd bedrijf ingeschakeld die de meest gunstige optie van dat moment onderzoekt. Zij nemen contact op met de huurder om alles verder te regelen. Aan de achterkant van de app is er voor de verhuurmakelaars een overzicht beschikbaar met alle afgesloten contracten, zodat zij hun (extra) verdiensten kunnen bijhouden. Veel makelaars maken al gebruik van zo’n intermediair, Rentsafe werkt samen met alle grote partijen. Heeft een verhuurmakelaar nog geen afspraken hierover lopen dan helpt Rentsafe bij het selecteren van de beste intermediair.”

Uniek?
Is dit de eerste inspectie app op de markt? Van Lingen: "Nee, er zijn andere inspectie apps, maar dit zijn allemaal betaalde applicaties waar je je op moet abonneren. Rentsafe Inspector is de enige die de applicatie gratis ter beschikking stelt." 

"Ten tweede onderscheiden we ons in de wijze waarop het afsluiten van energiecontracten en andere diensten is geïntegreerd in de software. Hiermee krijgt de verhuurmakelaar een goede basis om extra inkomsten te genereren. Wat als derde uniek is aan de Rentsafe Inspector is dat niet alleen voor kale en gestoffeerde woningen gebruikt kan worden, maar ook voor gemeubileerde. Gemeubileerde woningen kunnen extra complicaties opleveren bij een eindafrekening en deze app geeft een duidelijk inzicht in bijvoorbeeld de afschrijving van een tafel”, besluit Van Lingen. 

U kunt de app downloaden op de website van Rentsafe.

Reacties

Lees onze special over Special Woonvormen 2022