Column: Zo krijg je meer handen aan het bed

Zou ik hier later zelf willen wonen? Dat is de vraag die ik mezelf stel als ik rondloop in een verpleeghuis. En dat doe ik elke week. Lees de volledige column van Aafke Zwart, relatiemanager Zorg en Welzijn bij Triodos Bank, over haar advies aan zorgondernemers en bestuurders van zorgvastgoed.

Zou ik hier later zelf willen wonen? Dat is de vraag die ik mezelf stel als ik rondloop in een verpleeghuis. En dat doe ik vaak, elke week ga ik namens Triodos Bank op bezoek bij zorgorganisaties. Ik let dan vooral op de sfeer. Zijn er gezellige gemeenschappelijke ruimtes? Zijn de kamers licht en ruim genoeg? Kunnen de bewoners naar buiten?

Extra handen
Eigenlijk allemaal aspecten die met de huisvesting van de zorgorganisatie te maken hebben. Hoe meer het daar voelt als een écht thuis, hoe beter de bewoners zich voelen. Toch is het pand vaak het eerste waarop bezuinigd wordt. De meeste zorgpanden zijn gebouwd tussen 1965 en 1974. Het zijn vaak goedkope, slecht geïsoleerde panden en één derde daarvan moet grondig verbouwd worden. Maar het beschikbare geld in de zorg gaat meestal direct naar de broodnodige extra handen aan het bed.

Bezuinigen
Ik probeer zorgondernemers en bestuurders ervan te overtuigen dat een investering in het pand juist een uitstekende bezuinigingsmaatregel is. Mits het pand duurzamer gemaakt wordt. Een goede isolatie, zonnepanelen en een zuinig installatiesysteem kunnen de energierekening flink verlagen. Het geld dat op deze manier bezuinigd wordt kan direct naar extra en betere zorg.

Transformatie
Gelukkig zijn er meerdere zorgondernemers die deze visie met mij delen. Zo bracht ik een bezoek aan een zorgorganisatie die bezig is een oude scheepshal in Vlissingen tot woonzorgcentrum voor ouderen om te bouwen. De bestuurder heeft daarbij zowel oog voor de omgeving als voor de bewoners. In het hele pand worden duurzame maatregelen genomen. Alle ramen zijn van driedubbelglas zodat de kou goed buiten wordt gehouden. Zo kunnen de bewoners er aangenaam wonen. Maar er wordt ook op gelet dat het monumentale karakter van het pand bewaard blijft. En ook dat komt de bewoners weer ten goede: zij hebben straks een authentiek thuis met een schitterend uitzicht op zee.

In gesprek
Zo willen we allemaal wel oud worden. Maar hoe realistisch is dat? Is zo’n grote verbouwing en kostbare investering wel voor iedere zorgondernemer weggelegd? Ik ben overtuigd van wel. Triodos Bank gaat in gesprek met zorgondernemers die bouwplannen hebben. Voor een verbouwing, nieuwbouw of renovatie. En met zowel ouderenzorg als bijvoorbeeld de gehandicaptenzorg. We kunnen hen in contact brengen met specialisten die helpen met duurzaam bouwen zodat aan de voorwaarden van een Groenverklaring wordt voldaan. Daarmee kunnen zorgorganisaties weer op een rentevoordeel rekenen.

Het begint tot steeds meer zorgondernemers door te dringen dat een duurzaam pand geen kostenpost is maar een bezuinigingskans. Met het bespaarde geld kunnen ze mooie dingen doen waar de bewoners van een verpleeghuis direct baat bij hebben. Waardoor uiteindelijk iedereen volmondig ‘ja’ kan antwoorden op de vraag of je er later zelf zou willen wonen.

Een column van Aafke Zwart, relatiemanager voor zakelijke kredietverlening in de Zorg & Welzijn sector bij Triodos Bank. Zij is verantwoordelijk voor de financiering van zorgvastgoed voor ondernemers en organisaties die mensgerichte zorg aanbieden.

Reacties

Lees onze special over Special Woonvormen 2022