Gemeente Amsterdam zet gemeentelijk vastgoed in de etalage

De gemeente Amsterdam gaat de komende jaren in opdracht van het college van Burgemeester en Wethouders een deel van haar vastgoed in erfpacht uitgeven. De afdeling Gemeentelijk Vastgoed is verantwoordelijk voor de uitvoering van deze opdracht.

Een klein deel van de verkoopportefeuille is eerder dit jaar gefaseerd op de markt gezet. De verkoop van de rest van de portefeuille wordt Europees aanbesteed. De reden hiervoor is dat gezien de omvang en het politiek-bestuurlijke belang van de opdracht, de gemeente Amsterdam ervoor kiest externe kennis en kunde aan te trekken op een Europees niveau, waarbij alle partijen de kans krijgen om zich in te schrijven. De selectie van makelaars in de vorm van een Europese aanbesteding is verplicht en draagt bij aan een zo transparant en integer mogelijk verkoopproces.

Op 2 augustus 2016 start de officiële aanbestedingsprocedure en deze loopt tot 12 september. De gemeente heeft in de aanbesteding drie groepen vastgoed vastgesteld. Het gaat om Bedrijfsruimte/Kantoorruimte/Overig (o.a. transformatie), Winkel- en horecaruimte en Wonen. Voor iedere groep worden makelaars uitgenodigd om zich in te schrijven. Het is mogelijk om in te schrijven voor meerdere groepen.

Achtergrond
Het college van Burgemeester en Wethouders heeft op 25 januari 2014 ingestemd met de Stedelijke Vastgoedstrategie. Deze strategie is van toepassing op al het vastgoed dat in bezit is van de gemeente Amsterdam. Een belangrijk uitgangspunt uit de strategie is dat de gemeente alleen nog vastgoed in bezit wil hebben dat ingezet wordt voor gemeentelijke beleidsdoelen.

Al het overige vastgoed, waaronder woningen, kantoren en winkelruimtes, beschouwt de gemeente als 'commercieel vastgoed'. Panden uit de gemeentelijke portefeuille in deze laatste categorie ondersteunen geen beleidsdoel en kunnen daarom in principe worden verkocht, middels uitgifte in erfpacht. 

Meer weten? Klik hier. Direct naar het aanbestedingsformulier via Tendernet? Klik hier

Bezoektip!
13 september: Congres Gemeentelijk vastgoed in de verkoop



Reacties


Laatste nieuws