‘Het Kaviaarhuis aan de Scheveningse kust maakt het ritme van de haven af’

Een van de laatste open kavels in de haven van Scheveningen krijgt een nieuwe invulling. Aan de Dr. Lelykade wordt het Kaviaarhuis gerealiseerd en VJ sprak met architect Eric Vreedenburgh over de woningen en penthouses die hier komen.

Volgens architect Eric Vreedenburgh, van Archipelontwerpers, heeft de bouw van het Kaviaarhuis wat voeten in de aarde gehad. “Het stuk land waar het Kaviaarhuis op wordt gebouwd, een gebied van 400 m2, was erg gewild. Diverse ontwikkelaars rekenden zichzelf rijk en gingen ervan uit dat ze het kavel voor een klein bedrag in handen konden krijgen.” Uiteindelijk werd het aangekocht door Rederij Groen en Dakor. Vreedenburgh vervolgt: “De gemeente heeft eerst geprobeerd dat deze twee eigenaren de locatie door zouden te verkopen. De gemeente had namelijk de voorkeur één grote ontwikkeling op deze locatie hebben.” De twee nieuwe eigenaren trokken hun eigen plan, zij hadden de ambitie om de locatie zelf te ontwikkelen. De stedenbouwkundigen van de gemeente stonden positief tegenover de plannen.  

Wat zijn precies de plannen? Vreedenburgh: “Het gaat ook een ondergrondse parkeergarage, het nieuwe kantoor van Rederij Groen op de begane grond en de eerste twee etages, 6 ruime koopappartementen tussen de 135 tot 158 m2 en een penthouse van 268 m2 op de bovenste verdieping met terrassen over twee verdiepingen.” De twee appartementen op de vijfde verdieping zijn nog beschikbaar. In september dit jaar wordt het project opgeleverd.

Het ontwerp van het project is vergelijkbaar met eerdere projecten van Vreedenburgh in de Scheveningse Haven. “Het bovenste gedeelte van het project is qua omvang en qua hoogte vergelijkbaar met de penthouses boven op de Nautilus die ik 10 jaar eerder heb ontworpen.” Belangrijk vond Vreedenburgh dat er uniformiteit kwam in. “Het ritme van de Nautilus en de Havenmeester wordt doorgezet in het Kaviaarhuis.”  

Betrokken partijen
Dakor en Rederij Groen zijn de opdrachtgevers en Eric Vreedenburgh van Archipelontwerpers is verantwoordelijk voor het ontwerp. Constructeur van het project is ingenieursbureau Buro Broersma en de aannemer is BAM.

Reacties

Lees onze special over Vastgoedfinanciering Special 2022