Slimme aanpak van onderhoud kan redding zijn van maatschappelijk vastgoed

Veel Nederlandse gemeenten zitten in hun maag met hun vastgoed. Er is door een breed scala oorzaken sprake van een flinke leegstand onder dit zogenaamde maatschappelijke vastgoed. Variërend van decentralisaties in het sociale domein, om het maar eens deftig te zeggen, tot bezuinigingen, subsidiestops en fusies. Vraag is wat je aan moet met incourante panden met over het algemeen een tamelijk specifieke bestemming. Koers Groep, gespecialiseerd in vastgoedonderhoud, legt uit hoe het dan wel moet.

Er zijn dan ook nogal wat gemeenten die hun overbodig geworden maatschappelijk vastgoed maar wat graag willen verkopen. Want het is vaak verouderd, het heeft zijn oorspronkelijke functie verloren en het kampt over het algemeen met flink wat achterstallig onderhoud. Met name dat laatste is een heikel punt. Want welke koper is nu geïnteresseerd in vastgoed dat met een specifiek doel is gebouwd en dat zucht onder achterstallig onderhoud? Het lijkt een vicieuze cirkel. Want het achterstallige onderhoud is vaak juist het gevolg van het feit dat de gemeente af wil van het betreffende vastgoed, omdat het zijn functie heeft verloren, waardoor het onderhoud maar ‘even’ is uitgesteld. Bovendien gaat het vaak om verouderd vastgoed waarvan de onderhoudslasten toenemen. 

Besparen op onderhoud 
Veel gemeenten zullen zich in het beeld herkennen. De laatste jaren zijn er dan ook verschillende rekenkameronderzoeken uitgebracht over de zorgelijke staat van het vastgoedbeheer, c.q. onderhoud onder gemeenten en de financiële risico’s die hiermee gepaard gaan. De cijfers spreken voor zich. In Nederland wordt elk jaar naar schatting zo’n slordige 7 miljard euro uitgegeven aan de exploitatie van maatschappelijk vastgoed. Daarvan gaat zo'n 30 procent op aan onderhoud en alles wat daar omheen zit, alle kosten van aanbestedingstrajecten meegerekend. Dan praat je dus over 2 miljard euro. Daar kan flink op worden bespaard", vindt Harold Koers, algemeen directeur van de Koers Groep, gespecialiseerd in vastgoedonderhoud.

"Als je volgens hem kritisch gaat kijken wat er echt aan preventief onderhoud nodig is, kun je misschien wel zo'n 30 tot 40 procent op onderhoud besparen. Dat is mogelijk door niet langer elke dienst apart uit te besteden, maar het complete onderhoud bij één partij neer te leggen, die er vervolgens voor zorgt dat het in orde komt. Want het is vaak de gemeentelijke organisatie die het onderhoud zo kostbaar maakt. Harold Koers: “Wij kunnen een gemeente alle onderhoudszorgen van gemeentelijk vastgoed uit handen nemen. Dat kan mede door te kiezen voor een andere aanpak dan traditionele aanbesteding, waarbij het vooral gaat om de laagste prijs. Daarbij blijven de indirecte kosten vaak onderbelicht, terwijl juist daar flinke besparingen gerealiseerd kunnen worden. Laat de gemeente regisseur zijn en tegen de aannemende partij zeggen: het kan me niet schelen hoe je het uitvoert, als dit maar het resultaat is. Zo hebben wij recent ook het strategisch en planmatig onderhoud van 530 woningen in Wateringen en Kwintsheul aangenomen voor de periode 2016-2022.” 

Meer weten? 
Bent u als eigenaar van maatschappelijk vastgoed geïnteresseerd welke rol de Koers Groep kan spelen bij een slimme aanpak van het onderhoud? Vult u dan uw gegevens in op dit formulier en de specialisten van Koers Groep nemen zo snel mogelijk contact met u op. Of klik HIER.

Dit is een bijdrage van Koers Groep



Reacties


Laatste nieuws