Factsheet helpt gemeenten bij markttoets


Er is een factsheet verschenen die gemeenten kan helpen bij het doorlopen van de zogenoemde markttoets. Deze markttoets is er voor woningcorporaties die hun daeb- en niet-daebactiviteiten administratief hebben gescheiden.

Blijven ontplooien
Sinds begin deze maand - 1 juli precies - is de Woningwet 2015 van kracht. Deze wet is erop gericht dat woningcorporaties zich op hun kerntaak concentreren: een kwalitatief en betaalbaar aanbod van sociale huurwoningen voor mensen met een beperkte beurs. Maar er kunnen zich situaties voordoen waarbij het wenselijk is dat woningcorporaties andere activiteiten blijven ontplooien.

Bijvoorbeeld als in een herstructureringswijk de bouw van duurdere huurwoningen gewenst is om zo een meer gemengde bevolking te krijgen. Er is wel een belangrijke voorwaarde: er mogen in dat gebied geen andere partijen zijn met ontwikkelingsambities.

Uitvoering
De betreffende gemeente voert de markttoets zelf uit. (oh oh..) Indien geen geschikte marktpartij gevonden wordt om de activiteit uit te voeren, kan de gemeente afspraken maken met de corporatie. Als de corporatie bereid is de activiteit uit te voeren, dan meldt de gemeente dit bij de Autoriteit. De gemeente verklaart daarbij dat de markttoets goed en eerlijk verlopen is. Dit doet zij door middel van overleg dat is gevoerd met andere gemeenten die een belang hebben bij de activiteit alle partijen dezelfde informatie zijn verstrekt en geen informatie is verstrekt die partijen een voordeel biedt tegenover andere partijen. In het geval van een wijziging van voorwaarden, moet deze wijziging algemeen bekend zijn gemaakt en moeten alle partijen in de gelegenheid zijn gesteld opnieuw te reageren op het voornemen. 

De markttoets gaat over woningcorporaties die hun daeb- en niet-daebactiviteiten administratief hebben gescheiden. Het is niet geschikt voor woningcorporaties die hebben gekozen voor een juridische splitsing. De markttoets kan ook achterwege blijven wanneer de niet-daebactiviteit plaats zal vinden in het kader van herstructurering (sloop/nieuwbouw of ingrijpende renovatie) op grond die voor 1 januari 2015 in bezit was van de corporatie. Grond in (eeuwigdurende) erfpacht geldt niet als eigen grond.

Goedkeuring
De voorwaarden voor goedkeuring van de Autoriteit zijn als volgt. Als het voornemen verder uitgewerkt is, moet de corporatie de Autoriteit expliciet om toestemming vragen. De toezichthouder kijkt daarbij naar drie punten: 

Werkdomein: de activiteit moet binnen het gebied van de volkshuisvesting passen, zoals dat in artikel 45 van de Woningwet is vastgelegd. Dit betekent dat de activiteit ten minste gerelateerd is aan het wonen en bijdraagt aan de daebactiviteiten van de corporatie. 

Rendement: aangetoond moet worden dat met de activiteit een positief rendement gehaald wordt. In het geval van duurdere huurwoningen moet dit een bruto aanvangsrendement (BAR) van 5,5% zijn. Bij koopwoningen is een rendement van 5% vereist.

Risico’s: aan de hand van een financiële toets op de corporatie als geheel en een zienswijze van het Waarborgfonds Sociale Woningbouw (WSW) wordt gekeken of de activiteit geen onaanvaardbare risico’s voor de corporatie oplevert. Daarnaast wordt nagegaan of er geen andere redenen zijn om de activiteit af te keuren. De Autoriteit beoordeelt of een voornemen aan alle gestelde voorwaarden voldoet en neemt hierover een besluit. 

Bekijk de factsheet hier.  



Reacties


Laatste nieuws