Vaststelling WOZ-waarde rammelt in veel gemeenten

Op basis van gegevens van de Waarderingskamer concludeert BNR Nieuwsradio dat de vaststelling van de WOZ-waarde in veel gemeenten niet goed op orde is. Daarmee worden woningeigenaren gedupeerd. 

Er zouden twintig gemeenten zijn die hun zaakjes niet goed op orde hebben bij het vaststellen van de WOZ-waarde. Ook Amsterdam hoort hierbij. Zij zijn door de Waarderingskamer opgeroepen de systematiek om de WOZ-waarde vast te stellen te verbeteren. De Waarderingskamer is een overheidsorgaan die toeziet op de correcte vaststelling van de waarde van een vastgoedobject.

Belastingen

Aan de hand van de WOZ-waarde wordt de hoogte van allerlei belastingen vastgesteld. De OZB-belasting en de waterschapsbelasting zijn hier voorbeelden van. Een woningeigenaar waarvan de woning een hoge WOZ-waarde heeft, moet meer belasting betalen.

De WOZ-waarde wordt aan de hand van de eigenschappen van  een woning vastgesteld. Het aantal vierkante meters, het bouwjaar en de ligging zijn hier voorbeelden van. Aan de hand van referentie kan dan de WOZ-waarde van een woning vastgesteld worden. De gemeenten die door de Waarderingskamer hebben vaak dit soort eigenschappen niet goed vastgesteld in hun databases. Dat kan bijvoorbeeld komen doordat de gegevens waarop ze zijn gebaseerd verouderd zijn. Maar ook de scherpe daling in verkoopprijzen zorgen er in veel gevallen voor dat de gegevens onvoldoende up-to-date zijn. Daardoor kan de WOZ-waarde te hoog zijn ingeschat, waardoor een woningeigenaar meer belasting moet betalen.

Openbaar

Op dit moment is aan de misstanden niet meer zo veel te doen omdat de bezwaartermijn voor de vaststelling van de WOZ-waarde is verstreken. De WOZ-waarden liggen daarmee voor 2014 vast.

De gemeente Tilburg is onlangs begonnen net een proef om bewoners te laten participeren in de vaststelling van de WOZ-waarde van hun eigen woning. Nu is een wetsvoorstel aangenomen om de WOZ-waarde per 2015 openbaar maken. Daarmee worden WOZ-waarden beter vergelijkbaar.

In het kader van meer openheid van zaken, bieden sommige gemeenten woningeigenaren vooraf inzicht in de WOZ-beschikking. De zogenoemde vooraanmelding van de WOZ-beschikking moet er voor zorgen dat woningeigenaren in een vroeg stadium de gemeente op eventuele fouten kunnen wijzen. 

De waarde van vastgoed is een veelbesproken item. Bij de Themasessie Taxatie leert u meer en krijgt u praktische informatie over bijvoorbeeld taxatiemethoden, juridische knelpunten en interpretatie van verschillende vastgoedwaarden.



Reacties


Laatste nieuws