Woningcorporatie Ymere investeert steeds minder

Woningcorporaties bouwen minder en minder. Uit cijfers van Ymere blijkt dat deze corporatie in 2013 slechts 705 woningen heeft gebouwd, terwijl dat er in 2012 nog 1.230 woningen waren.

Het is een daling van ruim 40%. Het jaarverslag van Ymere vermeldt eveneens dat het aantal woningverbeteringen is gedaald. Hier is een soortgelijke daling waar te nemen; van 2.049 gerenoveerde woningen in 2012 naar 1.229 woningen in 2013.

Verhuurdersheffing

Woningcorporaties hebben meerdere malen laten weten dat de ruimte om te investeren in het vastgoed steeds lager is geworden als gevolg van de verhuurdersheffing die minister Blok heeft ingesteld. Buiding Business schreef al eerder over het lagere investeringsvolume van woningcorporatie Ymere. Voor de Amsterdamse woningmarkt betekent het dat de krapte alleen maar groter is geworden.

Nijpend tekort

Uit een presentatie van Taco Hoek van het EIB bij een seminar van Building Business bleek dat de woningproductie terug moet naar 60.000 tot 70.000 woningen per jaar. Het woningtekort wordt anders nijpend. Wanneer woningcorporaties dit gat niet kunnen dichten, zal het tekort alleen maar toenemen, is de verwachting.

Veroudering

Het WSW (Waarborgfonds Sociale Woningbouw) komt vandaag met een trendanalyse naar buiten. Hierin staat dat er 30% minder sociale huurwoningen bijgekomen zijn. En voor de komende vijf jaar is de verwachting dat er 100.000 woningen bijkomen, waar dat er 2 jaar gelden nog 150.000 waren. Een en ander heeft als gevolg dat de woningvoorraad in de sociale sector in zijn geheel aan het verouderen is. 

Betaalbaarheid

In dezelfde trendanalyse van het WSW staat dat woningcorporaties fors hun huren verhogen, onder andere om de verhuurdersheffing te bekostigen. Maar de gemiddelde huurverhoging van 4,2% zorgt er bij veel huurders voor dat zij moeite hebben de huur op te brengen voor hun woning. De betaalbaarheid in de sociale sector is daarmee onder druk komen te staan.



Reacties


Laatste nieuws