Leegstand in Limburg stijgt

In Limburg worden nog steeds teveel woningen gebouwd en gepland en te weinig gesloopt, gezien de verwachte ontwikkeling van bevolking en huishoudens. Daardoor is de woningmarkt onevenwichtig. Er is een mismatch tussen vraag een aanbod. De leegstand stijgt. Dat liet de provincie onderzoeken.

Eind 2012 werden in Limburg tot 2030 nog altijd teveel nieuwe huizen gepland; ruim 38.000 waarvan reeds bijna 16.000 huizen in een bestemmingsplan zijn vastgelegd en voor 5490 een bouwvergunning is afgegeven. Er zijn slechts 5.500 sloopwoningen gepland.

Per saldo nam de woningvoorraad in Limburg in 2012 toe met 1720 woningen. Dat staat gelijk aan een groei van 0,3 procent. De toename is daarmee lager dan in de afgelopen tien jaar. In Venray en Midden-Limburg kwamen er de meeste woningen bij.

Huursector

De Limburgse woningcorporaties bzitten gezamenlijk over 139.930 huurwoningen. Dat is bijna 28 procent van de totale woningvoorraad. Het aantal corporatiewoningen neemt nog steeds toe, onder ander als gevolg van nieuwbouw. Het aantal goedkope huurwoningen nam echter af, er kwamen juist meer duurdere woningen bij. Van de sociale huurwoningen staat 2,1 procent leeg

Uit de nieuwste bevolkingsprognose van Etil blijkt dat het aantal inwoners in Limburg iets minder afneemt dan eerder voorspeld. Een verklaring hiervoor is onder meer toename van het aantal werknemers uit Midden- en Oost-Europa evenals een toename van het aantal buitenlandse studenten aan de Universiteit Maastricht. Ook komen er meer uitwisselingsstudenten naar deze universiteit en groeit ook het aantal buitenlandse stafleden van de universiteit. Daarnaast is er een grotere toestroom van arbeids- en kennismigranten, die Maastricht als woonplaats kiezen.

Bekijk hier de Woonmonitor Limburg.



Reacties


Laatste nieuws