Marc Calon, Aedes: tevreden over afspraken met kabinet


De reacties op de principe-afspraken tussen Aedes en het kabinet waren niet van lucht. Vooral de omstreden verhuurdersheffing schoot veel corporatiedirecteuren in het verkeerde keelgat. Building Business sprak Marc Calon, voorzitter Aedes. Hij legt uit waarom hij wel tevreden is over de afspraken met het kabinet.

Waarom roepen de recente afspraken zoveel weerstand op bij corporaties?

Calon: "Wij hebben ook heel veel positieve reacties gekregen. We hebben best wat weten te bereiken met deze afspraken. De negatieve kritiek focust zich vooral op de verhuurdersheffing. Wat hier vergeten wordt is dat Aedes ook tegen die heffing is, wij wíllen die ook niet. Maar met de huidige politieke samenstelling is daar geen verzet tegen mogelijk. Kabinet Rutte II moet 6 miljard bezuinigen. De partijen van het woonakkoord (VVD, PvdA, D66, CU en SGP) hebben de verhuurdersheffing voor corporaties met elkaar afgesproken in de Tweede en de Eerste Kamer. Het is een politiek voldongen feit."

"Aedes kiest niet voor de heffing, de politiek kiest ervoor. Het kabinet wil er niet meer aan tornen. Wij hebben daarom gezegd: voor deze kabinetsperiode beschouwen we de heffing als een voldongen feit.Als deze kabinetsperiode in 2017 of eerder eindigt, zullen wij de verhuurdersheffing opnieuw ter discussie stellen."

Waar zit de winst?

"Allereerst is er duidelijkheid voor de sector. Waar ik blij mee ben is dat we het voornemen van minister Blok om, met de novelle, de sector een juridische scheiding door de strot te duwen, hebben weten terug te draaien. Blok wilde met een juridische splitsing van DAEB en niet-DAEB activiteiten van woningcorporaties hun taak terugbrengen tot 'het bouwen, verhuren en beheren van sociale huurwoningen' in de eigen regio. De 'uitverkoop van de sector' is met deze afspraken voorkomen. Corporaties kunnen nu, net als in de oorspronkelijke Herzieningswet, ook kiezen voor een administratieve scheiding van DAEB en niet-DAEB activiteiten. Ik verwacht dat het overgrote deel van de corporaties voor deze administratieve scheiding zal kiezen. Overigens is deze regeling 'Europa proof'."

"Ten tweede hebben we zwaar ingezet op effectiever toezicht, zonder dat daar meer regels voor nodig zijn. Corporaties moeten met strengere regels toch kunnen blijven investeren. Het Waarborgfonds Sociale Woningbouw (WSW) gaat een veel grotere rol spelen bij de sanering van corporaties. Aedes pleit al jaren voor 'toezicht met bite'. Er komt een fit and proper test voor bestuurders en leden van de Raad van Commissarissen. Overigens is dit laatste geen onderdeel van de afspraken tussen het kabinet en Aedes."

"Ook hebben we het belang van betaalbaarheid onderstreept. De betaalbaarheid moet gewaarborgd worden. Plat gezegd: blijf van de huurtoeslag af. Ik ben blij met het oog voor betaalbaarheid van het kabinet. Die moeten we goed in de gaten blijven houden."

Wat verwacht u van het Ledencongres op 3 oktober?

"Veel leden hebben al tegen ons gezegd: 'Goed gedaan.' Op het ledencongres zullen die geluiden ook wel doorklinken. Tegen 3 oktober heeft iedereen de tijd gekregen er goed over na te denken en met elkaar over te discussiëren. Wij verwachten dat een grote meerderheid voor de afspraken zal stemmen."

 

Door: Violet Laverman



Reacties


Laatste nieuws