Geen huurverhoging boven inflatie zonder overleg met huurders

Verhuurders die de huur op 1 juli extra hebben verhoogd boven inflatie zonder zich daarbij aan de Overlegwet te houden, kunnen worden gedwongen de huurverhoging terug te draaien.

Dit concludeert de Woonbond uit enkele uitspraken van de rechter en de huurcommissie. De Overlegwet bepaalt dat verhuurders bij een beleidswijziging de huurdersorganisatie op zijn minst schriftelijk moet informeren. Als de huurdersorganisatie daarop om overleg vraagt, moet de verhuurder daaraan tegemoet komen. Doet de verhuurder dit niet, dan kan de huurdersorganisatie naar de rechter of huurcommissie stappen om het nieuwe beleid te laten opschorten tot het overleg heeft plaatsgevonden.

Dit jaar mochten verhuurders hun huurders per 1 juli zowel met een huurverhoging van meer dan de inflatie confronteren met een extra inkomensafhankelijke percentages van 0,5 en 2,5%. Legio verhuurders meenden dat ze de uitvoering van het rijksbeleid - en daarmee hun eigen beleid - continueerden en dat daarom het overleg en advies kon worden overgeslagen.

Bewonerscommissie Parkflat uit Weert stapte naar de rechter voor een oordeel over het door verhuurder ASR afwijzen van overleg over de extra huurverhoging(en). Drie andere huurdersorganisaties stapten naar huurcommissie. In alle gevallen werd geoordeeld dat het kunnen kiezen voor extra, al dan niet inkomensafhankelijke, huurverhogingspercentages moet worden beschouwd als een beleidswijziging en dat de verhuurder daarover met de huurdersorganisatie moet overleggen. Wijst de verhuurder een verzoek daartoe af, dan is er sprake van 'een schending door de verhuurder van een verplichting waardoor de huurdersorganisatie is benadeeld'.

De huurcommissie bepaalde in een apart vonnis dat het beleid van Vesteda wordt opgeschort tot het verzuim is hersteld, terwijl dat van Arcade pas later mag ingaan met (opnieuw) inachtneming van de wettelijke termijnen, bijvoorbeeld voor het aanzeggen van de huurverhoging. Ook bij Portaal kan de huurverhoging pas in augustus ingaan. Woonbonddirecteur Ronald Paping spreekt van een 'mooi succes'. "Het is goed dat deze verhuurders zijn afgestraft. Hopelijk leren ze hiervan."

 

Door: Barbara Sanders

Voor een reactie op dit artikel kunt u mailen naar violetlaverman@buildingbusiness.nl



Reacties


Laatste nieuws