Zorgexploitatie verbeteren dankzij bouwconcept

De afgelopen jaren is er veel veranderd in de zorg. Door de marktwerking is de rol van zorginstellingen veranderd van beheerder naar ondernemer en zijn ze zelf verantwoordelijk voor het vastgoed en de zorgexploitatie. Tegelijkertijd zijn er veel uitdagingen; als gevolg van veranderende regels en marktverwachtingen veroudert vastgoed sneller dan voorheen en hebben instellingen moeite om noodzakelijke verbeteringen te financieren. Dura Vermeer verdiepte zich in de zorg en stelde zich de vraag: Hoe kunnen we synergie creëren als we de kennis uit de bouw en zorg met elkaar delen?

In co-creatie met diverse zorgpartijen realiseerde Dura Vermeer toekomstbestendige oplossingen die daadwerkelijk waarde toevoegen: een goede woonomgeving die een bijdrage levert aan een financieel gezonde exploitatie en die de individuele zorgvraag ondersteunt – nu en in de toekomst.

In het ontwikkelde concept is het zorggebouw modulair opgebouwd met doelgroepgerichte zorgpakketten. In ons basismodel zijn we uitgegaan van één verpleegpost op acht zorgplaatsen overdag en voor nachtzorg van één verpleegpost op 16 zorgplaatsen. Een afdeling telt naast de acht tweekamerappartementen centraal een woonruimte, een snoezelruimte/slaapwacht en een verpleegpost/kantoor. De indeling en samenstelling is uiteraard afhankelijk van de zorgambitie en het type zorg dat geleverd wordt. De zorgmodules kunnen bestaan uit bijvoorbeeld twee zit-/slaapkamers en twee badkamers maar ook tweekamerappartementen.

Veranderende (zorg)vraag? Geen probleem!
Duurzaamheid heeft, naast de voor de hand liggende duurzame materialen, ook te maken met de functie op de lange termijn, bouwkundige aspecten, kwaliteit (ook in uitstraling) en de mogelijkheid om rendement te maken op de zorgexploitatie. Gebouwen die 'zorg specifiek' gebouwd zijn, hebben een kortere functionele levensduur. De flexibiliteit van het zorggebouw is daarom erg belangrijk. Dankzij de modulaire opbouw kan het gebouw getransformeerd worden naar bijvoorbeeld een appartementencomplex of kantoorgebouw. Natuurlijk kan het zorgappartement ook veranderen van begeleid wonen naar instellingszorg en andersom. De door ons gebouwde aanpasbare zorggebouwen hebben daardoor een hogere restwaarde.

Bouw financieren uit gegarandeerde energiebesparing
Dura Vermeer neemt de verantwoordelijkheid voor de gehele levensduur van het zorggebouw: van ontwerp, tot bouw én onderhoud. Marieke Mentink, adjunct directeur Dura Vermeer Bouw Hengelo: “Wij geloven in onze producten en daarom geven wij bij nieuwbouw een gegarandeerde energieprestatie en een onderhoudsgarantie. Hiermee bieden we zekerheid over de totale levensduurkosten gedurende de exploitatietermijn. Soms vraagt dit om extra investeringen aan het begin van de exploitatieperiode, Dura Vermeer kan een deel hiervan voor zijn rekening nemen dankzij de gegarandeerde toekomstige energiebesparing.”

Een bijdrage van Dura Vermeer.

Foto: Weggeler in Almelo, opdrachtgever TMZ

Reacties

Lees onze special over Vastgoedfinanciering Special 2021