Troostwijk Research: pas volgend jaar herstel Nederlandse bedrijfsruimtemarkt

De markt voor bedrijfsruimte zal naar verwachting pas in 2011 een herstel laten zien. De onzekerheid over de economische ontwikkeling en de gevolgen van de recessie hebben ook in 2010 nog een dempend effect op de vraag naar bedrijfsruimte. Door het overaanbod blijven de huurprijzen voor bedrijfsruimte onder druk staan. Naar verwachting zal het beleggingsvolume dit jaar rond het hetzelfde niveau uitkomen als in 2009. Dat verwacht Troostwijk Research op basis van haar jaarlijkse onderzoek naar de Nederlandse bedrijfsruimtemarkt.

Uit het recent verschenen onderzoeksrapport blijkt dat de Nederlandse bedrijfsruimtemarkt door de economische crisis in 2009 door een diep dal is gegaan. De vraag naar bedrijfsruimte van zowel gebruikers als beleggers viel ver terug en het aanbod liep op tot recordhoogte (10,1 miljoen m²). De gemiddeld gerealiseerde huurprijs daalde daardoor met 2% tot € 48 per m².

Bij een blijvend aantrekkende wereldhandel zal naar verwachting in 2011 weer een licht herstel van de vraag naar bedrijfsruimte plaatsvinden. De vraag naar moderne logisiteke bedrijfsruimte zal daarbij vooroplopen. Per 1 januari 2010 was nog 360.000 m² beschikbaar in nieuwe gerealiseerde logistieke centra, maar deze meters zullen naar verwachting in de loop van 2010 grotendeels door gebruikers zijn opgenomen. Tegelijkertijd is de bouw van nieuwe logistieke centra vrijwel volledig opgedroogd, waardoor er in 2011 weer ruimte ontstaat voor nieuwe ontwikkelingen.

Reacties

Lees onze special over Vastgoedfinanciering Special 2021