Architectenbureau Boparai Associates BV ontvangt de VKG Architectuurprijs 2009Architectenbureau Boparai Associates BV won onlangs de VKG Architectuurprijs 2009. Zij ontving de prijs voor het ontwerp van "Archipel Eiland Paros" in Hoofddorp, een eiland bestaande uit 27 woningen. De Vereniging Kunststof Gevelelementenindustrie kent de prijs ieder jaar toe aan opgeleverde bouwprojecten waar kunststof gevelelementen - kozijnen, ramen en deuren - op esthetische wijze onderdeel uitmaken van het ontwerp. Een interview met Neelu Boparai, directeur van Boparai Associates BV.

Hoe belangrijk is het gebruik van bepaalde materialen voor u bij de totstandkoming van een ontwerp?

"Heel belangrijk. Wij zijn een bureau dat graag eerlijke materialen gebruikt. Van opdrachtgever Bouwfonds kregen wij echter het verzoek om voor dit specifieke project onderhoudsvrije materialen te gebruiken. Vanuit dat gegeven zijn we dus op zoek gegaan naar profielen van kunststofkozijnen waarmee je iets bijzonders kunt doen. De inspiratie voor dit project was de cartoon La Linea. Dat thema wordt volledig gedragen door de kunststof gevelbekleding."

Waarin onderscheidt kunststof zich van andere materialen?

"Kunststof draagt sterk bij aan de mogelijkheden die je als architect hebt. Wij zijn oprecht dankbaar dat het product in deze vorm bestaat en op deze wijze toepasbaar is. Kunststof heeft een enorme ontwikkeling doorgemaakt: de noodzaak om duurzame en onderhoudsvrije materialen te gebruiken is een deugd geworden. Het materiaal is kleurecht, waardoor er geen verandering optreedt aan het uiterlijk van het gerealiseerde object. Dat is ook voor bewoners een groot voordeel. Voor Archipel Eiland Paros zijn we samen met de leverancier op de gewenste kleur uitgekomen. Uiteindelijk is iedere kleur tegenwoordig te verkrijgen."

Hoe zou u Archipel Eiland Paros omschrijven?

"Het is een eiland, dus de basis was dat alle woningen aan het water moesten liggen. Maar daarnaast wilden wij een brink creëren waar kinderen ook veilig buiten konden spelen. Het moest echt een buurt worden waarin mensen bij elkaar komen, waar de bewoners een betrokkenheidsgevoel hebben en trots zijn op hun omgeving. Dat dit is gelukt is denk ik voor een belangrijk deel het gevolg van de uitstraling van de gebouwen en de gebruikte materialen. We hebben met dit concept een speels spel gespeeld, zodat de lol van de woningen afspat."

Reacties

Lees onze special over Hoogbouw Special