Martens (Ballast Nedam): ontwikkelaars moeten nieuwe slag maken

Ontwikkelaars van commercieel vastgoed moeten af van hun statische manier van denken dat ontwikkelen altijd het oplossen van een fundingprobleem betekent. Nee, ontwikkelaars moeten de slag maken naar de kenniseconomie, waarin zij op basis van hoge plankwaliteit hun projecten weten te realiseren. Zeker nu in crisistijd. Dat vindt Charlie Martens, directeur Ontwikkelingsmaatschappij bij Ballast Nedam in een uitgebreid gesprek met Vastgoedjournaal.

"Het ontwikkelen van commercieel vastgoed wordt steeds minder een zaak van geld alleen, maar wordt echter steeds meer een kennisintensieve business", zegt Charlie Martens (57), sinds begin januari 2009 directeur van de divisie Ontwikkeling bij Ballast Nedam. "Het komt er steeds meer op aan om je als ontwikkelaar te onderscheiden op goede plankwaliteit. Daar kun je vandaag de dag als ontwikkelaar de crisis mee winnen."

Vastgoedjournaal spreekt Martens over de veranderende rol van de vastgoedontwikkelaar. Hij maakt zich zorgen over het beeld dat de maatschappij heeft ontwikkelaars die meer oog lijken te hebben voor hun eigen financiële positie dan om het project te doen slagen. Die kwestie is weer actueel geworden door het recente verschijnen van het boek Vastgoedfraude van twee journalisten van het Financieele Dagblad. Daarin wordt op een ontluisterende manier uiteengezet hoe de hoofdrolspelers rond de vermeende fraude bij Bouwfonds en het Philips Pensioenfonds zichzelf hebben verrijkt met schimmige facturen bij grootschalige vastgoedprojecten.

Meer details over het gesprek dat Rogier Hentenaar met Martens heeft gehad zijn te lezen op VJ Profs.

 

Reacties

Lees onze special over Hoogbouw Special