Energiezuinige woning steeds goedkoper

Bouwbedrijven pakken in sneltreinvaart het ontwikkelen van energiezuinige woonconcepten op.

Daardoor worden energieneutrale nieuwbouwwoningen steerds goedkoper. Dat zei Pieter Huijbregts, secretaris van het netwerk conceptueel bouwen op een manifestatie met als onderwerp bouwinnovatie, georganiseerd door SEV. "Vorig jaar werd een nieuwbouwwoning met een epc van 0,6 nog gebouwd voor €185.000 aan stichtingskosten. Nu zie je dat echte energieneutrale woningen al voor €160.000 worden gebouwd. Dat is een gigantische sprong voorwaarts."

Lang was duurzaam bouwen een stuk duurder. De onderhoudskosten van een duurzaam gebouw lagen wel altijd al een stuk lager. Ook de energie- en waterbesparende maatregelen worden tijdens het gebruik van de woning steeds sneller terugverdiend, doordat de energie- en waterrekening lager uitvalt. Voor de kopers of gebruikers van een woning of gebouw is dat een voordeel. Zij vragen daar ook naar bij het kopen van een huis.

Ook voor beleggers die meesurfen op de duurzaamheidsgolf is dit een voordeel. Als bijvoorbeeld corporaties investeren in energiezuinige huizen valt de onrendabele lager uit door de gunstige bouwprijs.

Volgens de SEV kunnen investeringen in duurzaamheid bij corporaties worden aangewakkerd door het bedrag dat huurders jaarlijks aan energielasten betalen, namelijk €4,2 miljard, aan te wenden voor het verduurzamen van de huidige sociale huurvoorraad. Volgens Van der Groep zou dat een omzet van €80 miljard genereren voor de bouwsector.

Reacties