NVM Open Huizen Dag: Een derde verkopers krijgt geen bezoek

Het aantal bezoeken op de Open Huizen Dag van de NVM is zaterdag praktisch gelijk gebleven in vergelijking met de Open Huizen Dag in maart. Uit een bliksemenquête van de NVM blijkt  dat de deelnemende huizen  107.000 bezoeken kregen en dat komt praktisch overeen met het cijfer zes maanden geleden. "Ik ben verheugd dat de NVM Open Huizen Dag onverminderd populair blijft", stelt NVM-voorzitter Ger Hukker.

"Het is, zoals onderzoek ook heeft uitgewezen, een effectief middel om je woning onder de aandacht van kopers te brengen."  Gemiddeld kreeg 1 op de 3,5 geen geïnteresseerde koper over de vloer. Dat had te maken met het grote aanbod (50.000) aan woningen. Bovendien konden de kandidaat-kopers onmogelijk alle woningen bezichtigen. De NVM Open Huizen Dag werd over het algemeen beter bezocht in de grote steden dan op het platteland.

Jasper en Jolien van Tongeren, jong en uit Utrecht, zijn op zoek naar een eengezinswoning op de Utrechtse Heuvelrug. "We staan al ruim een jaar te trappelen om een huis te kopen. Keuze genoeg, maar elke keer haken we af omdat we bang zijn dat we uiteindelijk te veel betalen.", zegt Jolien.  Uit CBS cijfers blijkt namelijk dat de huizneprijzen nog steeds dalen. In augustus werd in de provincie Utrecht gemiddeld 4,5% minder betaald voor een bestaande koopwoning dan een jaar eerder." Dat is serieus geld", vult Jasper aan. "Bovendien is het de vraag of we de financiering rond kunnen krijgen. De regels lijken nu iedere week  te veranderen. We konden vorig jaar nog 275.000 euro aan hypotheek krijgen, nu mogen we blij zijn als we 260.000 euro mogen lenen voor een huis."  

Als gevolg van de afspraken in het Lente-akkoord krijgen starters mogelijk per 1 januari met nog strengere hypotheekregels te maken. De NVM vindt dat de woningmarkt nog steviger op slot wordt gedraaid als deze afspraken doorgaan. "De voorstellen van het Lenteakkoord zorgen voor een stijging van de hypotheeklasten voor starters", meent NVM-voorzitter Ger Hukker. “Dit moet worden voorkomen en daarom zet de NVM al haar lobbymiddelen in om ervoor te zorgen dat een nieuw kabinet van deze maatregelen afziet."

Het CBS berekende eerder deze week dat het aantal huizen dat van eigenaar wisselt, daalt. In de eerste acht maanden van dit jaar werden 74.000 woningen verkocht, 5 procent minder dan in dezelfde periode van 2011. Ook de huizenprijzen zitten al tijden in een neerwaartse spiraal. Kijkers waren gisteren vooral op zoek naar een huis in perfecte staat. "Om nou ruim een halve ton aan spaargeld te gaan steken in achterstallig onderhoud en modernisering, daar pas ik voor", zegt Willem Jongsma, rondkijkend in de gedateerde woning van een ouder echtpaar.

Barbara Sanders

Reacties