Column: Let op bij de verhuur van multifunctionele ruimtes zoals garageboxen

Een interessante btw casus bij verhuur van multifunctionele ruimtes zoals garageboxen wordt aangereikt door Wouter Lunstroo van RSM Niehe Lancée Kooij Belastingadviseurs N.V uit Haarlem.

De verhuur van onroerende zaken is in beginsel vrijgesteld van btw. Dit betekent dat de verhuurder geen btw is verschuldigd over de huur. Daar staat echter tegenover dat de verhuur de btw op kosten en investeringen die betrekking op de verhuur niet in aftrek kan brengen.

Op de vrijstelling van verhuur bestaat een belangrijke uitzondering: de verhuur van parkeerruimten voor voertuigen is belast met btw. In de praktijk is niet echter altijd duidelijk wanneer sprake is van  normale (in beginsel) vrijgestelde verhuur van onroerende zaken of sprake is van belaste verhuur van parkeerruimten. Deze onduidelijkheid doet zich met name voor bij de verhuur van multifunctionele ruimtes zoals garageboxen die zowel geschikt zijn voor de stalling van voertuigen als voor de opslag van goederen. Zo heeft recent de rechter hierover een belangrijke uitspraak gedaan. Voordat wij deze uitspraak bespreken zetten wij eerst kort uiteen wanneer sprake is van de verhuur van parkeerruimten.

Verhuur van parkeerruimten is een breed begrip

Uit de rechtspraak blijkt dat het begrip ‘parkeerruimte’ ruim wordt uitgelegd. Niet alleen een traditionele parkeerruimte zoals een parkeergarage, parkeerruimte op of bij een kantoor/woning en zogenoemde zwerfparkeerplaatsen (niet exclusief gebruikte parkeerplaatsen) maar ook niet traditionele parkeerruimten vallen onder dit begrip. Onder niet traditionele parkeerruimten wordt verstaan onroerende zaken die naar hun aard in wezen niet zijn bedoeld om als parkeerruimten te worden gebruikt maar waarbij huurder en verhuurder zijn overeengekomen om deze zaken uitsluitend als parkeerruimten te gebruiken. Voorbeelden van niet traditionele parkeerruimten zijn weilanden waarvan contractueel is overeengekomen dat deze worden gebruikt als parkeerruimte en kassen/loodsen waarin caravans worden gestald.

Uitspraak rechtbank Breda: verhuur garagebox is belast met btw

De verhuur van een multifunctionele ruimte zoals een garagebox die primair voor andere doeleinden (kan) worden gebruikt vormt in beginsel geen verhuur van parkeerruimte. In de praktijk kan hier echter een geschil van mening over ontstaan. Zo stond een in recent gepubliceerde uitspraak van Rechtbank Breda de verhuurder lijnrecht tegenover de inspecteur. De verhuurder van elf garageboxen is van mening dat de verhuur van garageboxen is vrijgesteld van btw aangezien deze garageboxen zowel als parkeerruimte wordt gebruikt als voor bergruimte. De inspecteur is echter van mening dat sprake is van belaste verhuur van parkeerruimte.

De rechter volgde het standpunt van de inspecteur en oordeelde dat sprake is van belaste verhuur van parkeerruimte. De rechter oordeelde namelijk dat een garagebox naar zijn aard is bedoeld om te worden gebruikt als parkeerruimte en dat in deze zaak de garageboxen als zodanig gebruikt kunnen worden. Voorts oordeelde de rechter dat een garagebox naar maatschappelijke opvattingen wordt gezien als mogelijke parkeerruimte voor een voertuig. Dat de garageboxen feitelijk worden gebruikt als opslagruimte (voor andere goederen dan voortuigen) doet hieraan volgens de rechter niets aan af.

 Gevolgen uitspraak rechtbank Breda

De uitspraak van rechtbank Breda kan ertoe leiden dat de Belastingdienst eerder (dan nu het geval is) het standpunt inneemt dat de verhuur van garageboxen (en andere multifunctionele ruimten) belast is met btw. Dit betekent dat een verhuurder (een) deel van de huuropbrengsten aan de fiscus moet voldoen. Daar staat echter tegenover dat de verhuurder de btw op kosten en investeringen (deels) kan terugkrijgen. De vraag of de verhuurder de btw kan doorberekenen aan de huurder hangt van de contractuele overeenkomst tussen verhuurder en huurder. Als de huurder de btw niet of niet volledig kan doorberekenen is het natuurlijk de vraag of het vanuit commercieel oogpunt wenselijk is om de btw aan de huurder door te belasten.

Mogelijke oplossingsrichtingen/aandachtspunten

Naar onze mening kan de verhuur van multifunctionele ruimte vrijgesteld van btw zijn als contractueel wordt overeengekomen dat deze ruimte niet mag worden gebruikt als parkeerruimte. Daarnaast is van belang dat als verhuur van de parkeerruimte onderdeel uitmaakt van de verhuur van een onroerende zaak, de verhuur van de parkeerruimte als het ware kan opgaan in de verhuur van de onroerende zaak. Dit betekent dat als de verhuur van de onroerende zaak is vrijgesteld van btw, de verhuur van de parkeerruimten eveneens is vrijgesteld van btw.

Kortom, het is raadzaam om uw situatie te bespreken met uw adviseur.

Mr. Wouter Lunstroo is verbonden aan RSM Niehe Lancée Kooij Belastingadviseurs N.V. te Haarlem. Als fiscalist helpt Lunstroo cliënten bij het optimaliseren van de fiscaal en juridische ondernemingstructuur in de breedste zin van het woord. Heeft u vragen of opmerkingen? Stuur dan een e-mail naar wlunstroo@rsmnlk.nl

DISCLAIMER: Bij de samenstelling van dit artikel is naar uiterste betrouwbaarheid en zorgvuldigheid gestreefd. RSM Niehe Lancée Kooij kan niet aansprakelijk worden gesteld voor eventuele onjuistheden en de gevolgen hiervan. 



Reacties


Laatste nieuws