NVM moedigt verkopers en kopers aan om mee te doen met komende Open Huizen Dag

De Open Huizen Dag van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) vindt aanstaande zaterdag 31 maart weer plaats. De populariteit hiervan neemt nog steeds verder toe, stelt de NVM. Het aantal woningen dat meedoet is de afgelopen edities alleen maar verder groter geworden. De NVM moedigt verkopers en kopers aan om aan deze dag mee te doen. 

Analyses laten volgens de NVM iedere keer weer zien dat woningen die hebben meegedaan aan een Open Huizen Dag, een grotere kans hebben verkocht te worden dan woningen die niet hebben deelgenomen. Aan de meest recente Open Huizen Dag op 1 oktober 2011 deden 50.000 woningen mee. Dat is 30 procent van de 170 duizend woningen die toen in aanbod stonden. “Een half jaar later blijkt dat ruim 17 procent van deze woningen inmiddels is verkocht. Van de woningen die niet meededen, is ruim 10 procent verkocht. Een groot verschil, wat slechts ten dele wordt verklaard door het feit dat de meer courante woningen aan de Open Huizen Dag meedoen, en de minder courante woningen niet”, zegt NVM-woordvoerder Roeland Kimman.  Minder courant zijn bijvoorbeeld vrijstaande, of duurdere woningen.

Het effect van een Open Huizen Dag laat zich al voorafgaand aan de dag gelden. In de metingen van het aantal transacties op weekbasis ziet de NVM iedere keer weer een lichte piek in de week voorafgaand aan een Open Huizen Dag. Naar alle waarschijnlijkheid zijn dit mensen die voor zekerheid gaan en de woning kopen voordat deze nieuwe geïnteresseerde woningzoekers aantrekt.

Volgens Kimman verwacht de NVM dit effect ook dit keer weer. Omdat de verwachting is dat aan deze lente-editie meer woningen dan ooit mee zullen doen (traditioneel meer dan aan de herfsteditie) kan het wel eens voor kopers en verkopers een succesvolle editie worden.

Reacties