Infrastructuur: Niet alleen aantrekkelijk, strategisch relevant voor de vastgoedsector

Infrastructuur: Niet alleen aantrekkelijk, strategisch relevant voor de vastgoedsector

Infrastructuurinvesteringen nemen wereldwijd toe, gedreven door digitalisering, de energietransitie en de behoefte aan robuustere logistieke ketens. Overheden en private partijen steken massaal geld in energie-, mobiliteits- en digitale infrastructuur. Dit biedt kansen voor beleggers en is strategisch relevant voor de vastgoedsector, schrijven vastgoedfinancieringsexperts Roel van de Bilt en Rob Wismans van Debta in deze tweewekelijkse blog voor VJ.

Er zijn meerdere redenen waarom private infrastructuurinvesteringen in trek zijn. Volgens M&G Investments zijn vijf factoren doorslaggevend: (1) infrastructuur biedt inflatiebescherming, (2) het genereert stabiele, langetermijn-cashflows, (3) de onderliggende activa zijn vaak essentieel en crisisbestendig, (4) het draagt bij aan ESG-doelstellingen, en (5) het biedt diversificatie in beleggingsportefeuilles. 

ING Assetmanagement sprak eerder al van het feit dat we aan de vooravond staan van een zogeheten supercyclus. Grootschalige investeringen zijn nodig in digitale infrastructuur (zoals datacenters en 5G), mobiliteit (zoals laadinfrastructuur voor elektrische voertuigen), en hernieuwbare energie. De druk op verouderde infrastructuur neemt toe, terwijl overheden ruimte laten voor private partijen om de investeringsopgave mede te dragen.

Recent nieuws laat zien dat de investeringsbereidheid in infrastructuur stevig groeit. De overheid kondigt eind 2024 aan hier extra aandacht aan te besteden met 2,5 miljard impuls. Maar privaat gebeurt er niet minder. Zo kondigde National Grid (VK) in mei 2025 een investering aan van 60 miljard pond tot 2029, bedoeld om het stroomnetwerk te verduurzamen en betrouwbaarder te maken. Ook dichter bij huis zien we grote ambities. Gasunie verwacht tot 2030 ongeveer 13 miljard euro te investeren in waterstofnetwerken, duurzame gassen en infrastructuur voor CO₂-opslag.

Grote investeringsmaatschappijen zoals BlackRock en CVC Capital Partners zetten vol in op infrastructuur. BlackRock publiceerde al in 2023 hun nieuwe infrastructuurstrategie die de focus legt op duurzaamheid, digitalisering en energietransitie. In juli 2024 maakte CVC bekend dat zij een controlerend belang in infra asset manager DIF nam en de volledige aandelen in CVC Secondary Partners overnamen. Hiermee versterken zij hun positie in de infrastructuurmarkt aanzienlijk. Ook ING Private Banking wijst op de strategische waarde van private infrastructuur: lage correlatie met beursbewegingen, stabiele rendementen en groeiende vraag maken het een interessante pijler naast vastgoed in een gediversifieerde portefeuille.

Impact op vastgoedontwikkeling
De relevantie voor de vastgoedsector is evident. Ze wordt in toenemende mate geconfronteerd met uitdagingen die infrastructuur-rijk zijn: netcongestie, mobiliteitstransities, verduurzaming, klimaatadaptatie, en energietransitie. Een projectontwikkelaar kan een perfect woningplan klaar hebben liggen, maar zonder stroomaansluiting of laadmogelijkheden geen bouwstart, een groot knelpunt op dit moment. Gelijktijdig zien we steeds meer hybride vormen zoals smart buildings waarbij infrastructuur en vastgoed elkaar versterken. De aantrekkelijkheid van vastgoedobjecten hangt direct samen met de kwaliteit en beschikbaarheid van omliggende infrastructuur. Dat was in verleden al zo (locatie, locatie, locatie), maar is met alle infrastructurele uitdagingen nog relevanter geworden.

Daarnaast stimuleert duurzame infrastructuur de groei van groene en toekomstbestendige wijken. Gebieden met goede OV-verbindingen, slimme energievoorziening en snelle internetverbindingen zijn in trek bij zowel bewoners als bedrijven. De waardeontwikkeling van vastgoed in deze zones ligt doorgaans hoger dan elders.

Strategische kansen voor beleggers
Voor vastgoedbeleggers is het cruciaal om de ontwikkelingen in infrastructuur mee te nemen in hun investeringsstrategieën. Gebieden waar grootschalige infrastructuurprojecten gepland staan, bieden vaak goede vooruitzichten op waardestijging en stabiele huuropbrengsten.
Veel asset managers zien de gecombineerde expertise van vastgoed en infrastructuur als de belangrijkste eigenschap om in te spelen op megatrends. Daarnaast ontstaan er interessante samenwerkingen. Projectontwikkelaars werken steeds vaker samen met infrastructuurpartijen om gebiedsontwikkelingen integraal aan te pakken - met ruimte voor wonen, werken én voorzieningen. Beleggers die waarde hechten aan ESG-criteria vinden in infrastructuur gedreven vastgoedprojecten aantrekkelijke opties. De combinatie van duurzame energie, circulaire bouw en slimme mobiliteit sluit perfect aan op moderne beleggingseisen. De behoefte aan infrastructurele investeringen is enorm en wordt onderschat.

Ruggengraat van waardecreatie
Infrastructuur is niet alleen een veilige haven in turbulente markten, het vormt ook de ruggengraat van waardecreatie in vastgoed. Wie nu investeert in infrastructuur, draagt niet alleen bij aan maatschappelijke transitieopgaven, maar versterkt ook de rendementskwaliteit van vastgoed in en rondom die infrastructuur. Samenwerken tussen vastgoedontwikkelaars, beleggers en infrastructuurfondsen is dan ook niet alleen logisch, maar essentieel voor de toekomstbestendigheid van de Nederlandse vastgoedmarkt.



Reacties


Laatste nieuws