Kantoren verduurzamen naar Paris Proof: ‘Een positieve businesscase’

Met het oog op toekomstige regelgeving en doelstellingen, stellen eindgebruikers en vastgoedbeleggers steeds hogere eisen aan de duurzaamheid van hun gebouwen. Daarmee neemt ook de vraag naar Paris Proof kantoren steeds verder toe. Dutch Green Building Council (DGBC) ontvangt steeds vaker vragen over het Paris Proof maken van bestaande kantoorgebouwen. Welke verduurzamingsmaatregelen komen hierbij kijken? En wat zijn hiervan de kosten en baten?

Alleen lagere energiekosten maken de businesscase van een grootschalige renovatie van een kantoorgebouw niet haalbaar. Om inzicht te verkrijgen in de daadwerkelijke businesscase, heeft Royal HaskoningDHV, in samenwerking met de DGBC-werkgroep Paris Proof Kantoren, de ‘Value Case Paris Proof Kantoren’ uitgebreid onderzocht.

Vijftal interessante conclusies
Martin Mooij, Programmamanager Paris Proof bij DGBC, legt uit hoe dit onderzoek tot stand kwam: 'We zien steeds meer Paris Proof gebouwen, met name in de grote steden en bijvoorbeeld aan de Zuidas. Terwijl we bij Paris Proof kantoren eerder voornamelijk naar de energetische businesscase keken, groeide onze belangstelling naar de businesscase vanuit het perspectief van de belegger: wat doet het Paris Proof maken van een kantoorgebouw met zijn rendement?'

Het antwoord op deze vraag en de overige resultaten van het onderzoek zijn terug te vinden in een whitepaper. Daarnaast geven de auteurs praktische inzichten en adviezen voor iedereen die de ambitie heeft om bestaand vastgoed in lijn te brengen met de toekomstige duurzaamheidsnormen.

Download de whitepaper hier

Op basis van het onderzoek komt DGBC met een vijftal conclusies en aanbevelingen, die ze in de whitepaper verder onderbouwen:

  1. Paris Proof in de G4-steden: positieve businesscase
  2. Ontwikkel oplossingen voor Paris Proof renovaties op de B en C-locaties
  3. Duidelijkheid in regelgeving is een vereiste
  4. Neem toekomstige kosten mee in waarderingen
  5. Organiseer de vraagkant

Aan de hand van deze conclusies wil DGBC de verduurzaming richting Paris Proof vastgoed versnellen. Ook willen de organisatie en de werkgroep Paris Proof Kantoren de discussie met de markt aangaan over de kosten en baten van de verduurzaming naar Paris Proof. Zo kunnen marktpartijen deze kosten meenemen in hun aan- en verkoopwaarderingen, businesscases en taxaties.

People, Planet, Profit
Martijn Vlasveld, Head of ESG bij Edmond de Rothschild REIM, was als voorzitter van de DGBC-werkgroep Paris Proof Kantoren nauw betrokken bij het onderzoek: 'De kernboodschap van deze whitepaper is dat het verduurzamen naar Paris Proof in de grote steden al een positieve businesscase heeft. En dan niet alleen financieel, maar ook qua comfort en milieu: dus zowel People, Planet als Profit. Als je een kantoorgebouw op centrumlocaties grootschalig wilt renoveren, is het dus belangrijk om serieus te overwegen om meteen te verduurzamen naar Paris Proof. Je komt hiermee tegemoet aan de vraag vanuit gebruikers om een werkplek die comfortabeler is dan thuis, draagt bij aan de verlaging van het energiegebruik naar Paris Proof en het komt ook financieel goed uit.'

Het einddoel van de werkgroep Kantoren is maximaal 70 kilowattuur energieverbruik per vierkante meter per jaar. In het Parijsakkoord is de deadline voor het behalen van deze doelstelling vastgesteld op 2050, maar volgens deze werkgroep is dat niet ambitieus genoeg. De ambitie van deze denktank is dan ook het versnellen van het proces, om de gestelde doelen al in 2040 te behalen. Dit ligt in lijn met de doelstellingen van Paris Proof.



Reacties


Laatste nieuws