De Barbaraschool blijft het bruisende, maatschappelijke hart van Amsterdam-Oost

De Barbaraschool blijft het bruisende, maatschappelijke hart van Amsterdam-Oost

De Barbaraschool werd gebouwd in 1888 op grond geschonken door mej. Barbara Westerwoudt, de naamgeefster, en heeft tot voor kort gefunctioneerd als basisschool. Daarnaast had het gebouwencomplex, waarin onder andere ook een klooster was gevestigd, diverse maatschappelijke functies en was het een plek waar veel gemeenschappelijke activiteiten voor de omgeving werden georganiseerd. Nu, anno 2024, blaast RE:BORN nieuw leven in de Barbaraschool en pastorie, met respect voor de bestaande monumentale waarden.

RE:BORN ziet de potentie van het gebouw en omarmt daarbij ook de gemeenschapsfunctie die het gebouw altijd heeft gehad. Er wordt, geheel in de RE:BORN-filosofie, bewust voor gekozen om die maatschappelijke functie op de lange termijn te koesteren. Het geloof in de langetermijnwaarde van de Barbaraschool onderstreept RE:BORN door het in eigen belegging te houden.

Dierbaar, dynamisch en duurzaam
Het gebouwencomplex van de Barbaraschool wordt met veel zorg en toewijding gerenoveerd en verduurzaamd. Dit gebeurt op een dusdanige wijze dat het aangepast kan worden aan de veranderingen van de tijd en de daarbij horende veranderende functie-eisen. Dit alles volgens de drie D’s van RE:BORN die staan voor Dierbaar, Dynamisch en Duurzaam. Dierbaar is het vanuit de architectuur, door de plek en historie en uitstraling die het heeft. Daarnaast wordt het volledig maatschappelijk ingevuld vanuit social impact.

Saman Mohammadi, ceo RE:BORN: 'Dierbaarheid is voor ons een plek geven aan doelgroepen die veel waarde toevoegen aan onze stad, maar die niet het vermogen hebben om te zitten waar ze moeten zitten, zoals op deze centrumlocatie.'

Het dynamische aspect zit ‘m in de uitdaging om het complex zo in te richten dat het door de tijd heen voor verschillende functies kan worden gebruikt. Duurzaam is de uitdaging om het gebouw energetisch, qua circulariteit in materiaalgebruik, water besparende maatregelen, groen en slim te maken.

Dynamisch
Het dynamische aspect van de renovatie komt niet alleen tot uiting het complex zo in te richten dat het door de tijd heen voor verschillende functies kan worden gebruikt, maar ook in de brede mix aan functies/huurders die de gemeenschapsfunctie onderstrepen. Kinderdagverblijf, dagbesteding voor ouderen, maatschappelijke organisatie SIPI, coffee corner, yoga- en ademlessen. Op die manier blijft het een gebouw voor iedereen – van jong tot oud. RE:BORN wordt overigens sponsor van SIPI, een afkorting die staat voor Stichting Interculturele Participatie en Integratie, dat mensen ondersteunt bij het vinden van hun eigen identiteit en bij opvoeding, onderwijs, werk en zorg.

Thomas Piekhaar, projectontwikkelaar RE:BORN: 'In de afgelopen zes maanden is vooral bij mij blijven hangen hoe belangrijk de Barbaraschool is voor mensen uit Amsterdam-Oost. Met de nieuwe planvorming hebben we ons best gedaan om de Barbaraschool toegankelijk te houden voor iedereen - van jong tot oud. Dit zie je ook terug in de nieuwe huurders die door ons zijn geselecteerd. Uitgangspunt was dat de Barbaraschool haar maatschappelijke impact moet blijven behouden.'

Verkoop en verhuur
Het Amsterdamse KRK Bedrijfsmakelaars speelde een actieve rol bij de verkoop van de Barbaraschool en de aangrenzende Anna-Bonifatius pastorie, in opdracht van de A.B.G. Parochie. De juridische begeleiding van de verkoper werd verzorgd door Lux Advocaten en Krans Notarissen, terwijl Dudok bouw- en vastgoedrecht fiscaal advies verstrekte. KRK was tevens nauw betrokken bij het afsluiten van de langjarige huurovereenkomsten met de diverse huurders.

Matthijs van Bekkum, KRK Bedrijfsmakelaars: 'De verkoop en verhuur van het complex van ruim 3000 m2 in opdracht van het bisdom moest een open en transparant proces zijn, waarbij voorop stond dat de maatschappelijke bestemming/functie van het geheel langjarig behouden moest blijven. RE:BORN kwam daarbij als de aangewezen partij naar voren, mede door haar filosofie om verouderd vastgoed te transformeren naar functievrije, dynamische en duurzame gebouwen.'



Reacties


Laatste nieuws