Woning gekocht: Kies ik voor een overlijdensrisicoverzekering? 

Woning gekocht: Kies ik voor een overlijdensrisicoverzekering? 

Bij het kopen van een huis moet je veel beslissingen nemen. Welke hypotheekvorm kies je? Hoe lang wil je de rente vastzetten? Wat ga je bieden en welke voorwaarden stel je? Ook moet je bepalen welke verzekeringen je wilt afsluiten.  

Denk bijvoorbeeld aan de overlijdensrisicoverzekering (ORV). Vroeger was deze vaak verplicht bij het afsluiten van een hypotheek, maar tegenwoordig is dat niet altijd meer het geval. Het al dan niet kiezen voor een ORV is nu vaker een persoonlijke keuze. Waar doe je goed aan? In dit artikel helpen we je op weg. 

Hoe werkt het precies? 
Door een ongeval of een ziekte kun je plotseling overlijden. Dit kan grote financiële gevolgen hebben voor jouw nabestaanden. Voor je overgebleven partner blijven de vaste lasten namelijk gewoon doorlopen. Met een overlijdensrisicoverzekering bescherm je je nabestaanden tegen deze financiële zorgen.  

Een overlijdensrisicoverzekering keert een vooraf bepaald bedrag uit aan de nabestaanden als de verzekerde binnen de looptijd van de verzekering overlijdt. Dit bedrag kan bijvoorbeeld worden gebruikt om de hypotheek (deels) af te lossen. 

Lees ook: 80 procent huizenkopers hebben geen vertrouwen in woningambities nieuwe kabinet 

De hoogte van de premie 
Je betaalt bij een ORV een maandelijkse premie gedurende de looptijd van de verzekering. De hoogte van de premie kan per persoon verschillen. Dit is onder andere afhankelijk van je leeftijd, de looptijd van de verzekering en het verzekerde bedrag.  

Ook je gezondheid en je levensstijl kunnen van invloed zijn. Veel verzekeraars vragen je daarom om een gezondheidsverklaring in te vullen. Hierin worden vragen gesteld over ziekten, klachten en aandoeningen. Rook je? Ook dit kan invloed hebben op je premiehoogte.  

Over het algemeen geldt dat mensen met lichamelijke aandoeningen of gezondheidsrisico’s meer premie betalen dan mensen die geen gezondheidsklachten hebben.  

Wanneer het overwegen waard? 
Een overlijdensrisicoverzekering wordt tegenwoordig vaak niet meer verplicht vanuit de hypotheekverstrekker. In de onderstaande gevallen is het afsluiten van zo’n verzekering echter zeker het overwegen waard.  

Je koopt (of huurt) een huis 
Ga je samen met je partner een huis kopen? Met het bedrag uit de ORV kan je partner ook na je overlijden de hypotheek blijven betalen. Je kunt hiermee een gedwongen verhuizing voorkomen. Met een overlijdens­risico­verzekering biedt je jouw nabestaanden een steun in de rug. Ook huurders kunnen baat hebben bij deze verzekering, zodat zij de huur kunnen blijven betalen. 

Je krijgt een kind 
Een kind opvoeden is niet goedkoop. Het kan lastig zijn om alle kosten voor de kinderopvang, hobby’s en studies met één salaris te betalen. Als je plotseling overlijdt door een ziekte of een ongeval, biedt de ORV een steun in de rug voor de overblijvende partner. Dit vult het overgebleven inkomen aan.  

Je gaat voor jezelf beginnen 
Ben je in loondienst? Vaak is het dan in de pensioenregeling opgenomen dat je nabestaanden recht hebben op een nabestaandenpensioen. Dit is een bedrag dat maandelijks wordt uitgekeerd aan achterblijvers.  

Als je voor jezelf begint, ben je er zelf verantwoordelijk voor om dit te regelen. Je kunt dan bijvoorbeeld kiezen voor een overlijdensrisicoverzekering voor zelfstandigen. Hiermee zorg je ervoor dat je gezin ook na je overlijden financieel vooruit kan. Ook eventuele schulden uit je bedrijf kunnen met het vrijgekomen bedrag betaald worden.  

Lees ook: Dit staat in het regeerprogramma van kabinet Schoof over de woningmarkt 

Wel of geen overlijdensrisicoverzekering afsluiten 
Het kopen van een huis kan een goede aanleiding zijn om een ORV te overwegen. Sommige hypotheekverstrekkers verplichten kopers zelfs om zo’n verzekering af te sluiten. Ook in andere situaties kan het verstandig zijn om te kiezen voor een verzekering die je nabestaanden beschermt tegen financiële zorgen. Bij twijfel is het verstandig om advies in te winnen bij een adviseur, zodat je zeker weet dat je de juiste keuze maakt voor jouw situatie. 



Reacties


Laatste nieuws