Veiling van tankstations levert ruim 56,7 miljoen euro op voor de staatskas

Veiling van tankstations levert ruim 56,7 miljoen euro op voor de staatskas

Het Rijksvastgoedbedrijf heeft op woensdag 11 september negen tankstations langs rijkswegen opnieuw verhuurd via een veiling. Het duurst geveilde tankstation was Hellevliet, gelegen aan de A12, waar Shell met een winnende bod van 13.170.012 euro de locatie voor de komende vijftien jaar behoudt.

Elk jaar, op de tweede woensdag van september, komen de grote brandstofmaatschappijen bijeen in Den Haag voor de veiling van tankstationlocaties. Het Leonardo Royal Hotel Den Haag Promenade is de vaste locatie waar maatschappijen de kans krijgen om nieuwe tankstations te bemachtigen, of bestaande locaties te verliezen.

De veiling, die dit jaar voor de tweeëntwintigste keer plaatsvond, werd geleid door veilingmeester Richard Dieteren van Vastgoed Veiling, onder toezicht van notaris Jos Verburg van Pillar Notarissen. Het geveilde recht betreft het huren van een tankstationlocatie voor een periode van vijftien jaar. Dit jaar bracht de veiling in totaal ruim 60,6 miljoen euro op, waarvan circa 56,7 miljoen euro rechtstreeks naar de staatskas vloeit. Daarnaast betalen de huurders jaarlijks een huursom aan Rijkswaterstaat, de eigenaar van de ondergrond. De rijksoverheid ontvangt jaarlijks ongeveer 14,5 miljoen euro aan huur voor de 225 tankstations langs de rijkswegen.

Veranderende eigenaars: van Shell naar TotalEnergies
Dit jaar veranderden vijf van de negen tankstations van huurder. Volgens veilingmeester Richard Dieteren was dit te verwachten, omdat er dit jaar maar één tankstation in de eerste ronde geveild werd. 'In de tweede ronde krijgen alle bieders een nieuwe kans om de locatie te bemachtigen, en dat zagen we terug. Van de acht geveilde stations krijgen er vijf binnenkort een andere merknaam op de gevel', aldus Dieteren. 'Dat verklaart waarom een tankstation vandaag van Shell kan zijn en er morgen TotalEnergies op de gevel staat.' 

Tijdens de veiling was EG Retail, bekend van brandstofmerken zoals Texaco en Esso, de partij met de diepste zakken. Hoewel het bedrijf één locatie verloor, wist het met een totale investering van bijna 20,5 miljoen euro meerdere nieuwe locaties te behouden. De boekhoudafdeling van het bedrijf kan zich binnenkort voorbereiden op het overboeken van dit aanzienlijke bedrag.

Meer concurrentie
Voor 2002 hadden oliemaatschappijen doorlopende huurcontracten voor tankstations langs rijkswegen, waardoor andere bedrijven geen kans kregen. De overheid besloot daarom om meer concurrentie toe te laten door het huren van tankstations via veilingen te regelen. Zo mag er bijvoorbeeld nooit twee keer achter elkaar hetzelfde merk aanwezig zijn op opeenvolgende tankstations. Sinds 2002 worden elk jaar een aantal stations geveild.

Dit jaar was de tweeëntwintigste veiling, waarbij negen tankstations onder de hamer gingen. Sinds de start van deze veilingen in 2002 zijn de huurrechten van 224 tankstations voor de eerste keer geveild. Sinds 2017 zijn 64 stations in een tweede ronde geveild, wat het totaal op 288 locaties brengt. De volgende veiling staat gepland voor woensdag 10 september 2025.



Reacties


Laatste nieuws