Hypotheekrentes zakken gestaag door naar laagste niveau van 2024

De gemiddelde hypotheekrentes voor de vaste rentes dalen de laatste weken licht. Inmiddels liggen de gemiddelde hypotheekrentes voor 10, 20 en 30 jaar vast op het laagste punt in 2024, meldt Van Bruggen Adviesgroep.

De gemiddelde dertigjaarsrente met NHG bedraagt nu 4,19 procent, voor twintig jaar 4,08 procent en voor tien jaar 3,78 procent. Voor de meest populaire rentevaste periode van tien jaar vast is het een evenaring van het niveau dat eerder in januari en februari werd bereikt; deze week duikt de rente daar waarschijnlijk iets onder. Alleen voor het gemiddelde tarief voor vijf jaar vast is het laagste punt van 2024 nog niet bereikt (nu 3,75 procent).

Weinig beweging
Hoewel de gemiddelde hypotheekrentes op het laagste punt van het jaar staan, zit er over heel 2024 genomen eigenlijk maar heel weinig beweging in de hypotheekrentes. Wellicht dat daar in het restant van 2024 nog verandering in komt. De inflatieontwikkeling en de rentebesluiten van centrale banken zullen daarbij een belangrijke rol spelen. Hypotheekrentes volgen namelijk vaak met enige vertraging de rentes op de financiële markten. Het is volgens Van Bruggen in elk geval waarschijnlijker dat de trend eerder licht dalend dan licht stijgend zal zijn.

Concurrentie groot, marges klein
Of hypotheekverstrekkers de rente verlagen, is ook afhankelijk van de marges die zij maken. Van Bruggen merkt op dat de concurrentie op de hypotheekmarkt dit jaar erg groot is en de bruto marges kleiner zijn dan de twee voorgaande jaren. De ruimte voor renteverlaging is aan die zijde dus beperkt.

Het is zelfs zo dat er sinds 2008 niet zulke kleine verschillen geweest zijn tussen de gemiddelde tien jaar vaste hypotheekrente en de tien jaar rente voor Nederlandse staatsleningen. Aan het begin van de zomermaanden liep dit verschil weer iets op doordat geldverstrekkers minder hard de verlagingen van de rentes op de financiële markten volgden. Inmiddels is de marge weer een stukje teruggelopen en lijkt het erop dat geldverstrekkers weer veel naar elkaar kijken wat er aan hypotheekrenteverlagingen wordt doorgevoerd. De adviesgroep verwacht dat dat zich de komende weken door zal zetten.



Reacties


Laatste nieuws