'Sale-and-leaseback of herfinancieren? Beter buiten de huisbank om!'

In een markt met terugtrekkende reguliere banken en een oplopende rente voor financiering van werkkapitaal, ziet Daan Reekers alternatieve kansen voor ondernemers met vastgoed voor eigen gebruik op de balans. 

'In een turbulente tijd van oplopende inflatie, energiekosten, looneisen van de werknemers, is het beschikken over financiële reserves en betaalbaar werkkapitaal voor veel ondernemers cruciaal.'

Daan Reekers, de cco en founder van Adelaer - Financial Architects in Real Estate - heeft een uitgesproken mening en neemt allerminst een blad voor de mond. Na de kredietcrisis en de nationalisering van banken voorzag hij als financieel expert wat de vastgoedsector te wachten stond: banken die uitvoerder werden van het beleid van de Nederlandsche Bank en onder strikt toezicht, steeds minder financieringen van vastgoed voor hun rekening namen. 

'Dat heeft de vrijemarkteconomie flink beïnvloed. Het maakte ruimte voor alternatieve geldstromen op de markt. Crowdfunding en onderhandse leningen, maar vooral ook veel meer buitenlandse partijen en gespecialiseerde fondsen. Wij als Adelaer zien fintech een oplossing voor het makkelijker bij elkaar brengen van lenders en borrowers. Dit kan alleen als alle data van goede kwaliteit is en de juiste rekenmodellen die internationaal worden geaccepteerd worden gepresenteerd. Dit is iets waar het soms flink aan schort bij de gemiddelde belegger of vastgoedeigenaar. We hebben hier fors in geïnvesteerd en zijn voor onze klanten klaar voor de toekomst.'

Bij de huisbankier wordt het onroerend goed gezien als dekking van het werkkapitaal
Met regelmaat spreekt Daan Reekers grote ondernemingen met een financieringsvraagstuk, die al beschikken over meerdere kredietlijnen verspreid over een aantal traditionele banken. Met de oplopende rentes zijn dit steeds duurder wordende faciliteiten, gecombineerd met de oplopende energiekosten, inflatie en loonwensen van werknemers wordt de financiële speelruimte voor deze ondernemingen om te kunnen ondernemen, te kunnen verduurzamen en innoveren beperkt. 

In veel situaties beschikken deze ondernemingen over onroerend goed wat zij voor de eigen onderneming gebruiken en wat vaak al langere tijd in bezit is. Hier ziet Daan Reekers bewezen potentieel als (her)financieringsbron voor het steeds duurder wordend werkkapitaal.

Daar waar het onroerend goed overwaarde (commerciële waarde -/- bestaande hypothecaire leningen) bezit is het mogelijk om deze overwaarde te verzilveren en daarmee het duurder gefinancierd werkkapitaal af te lossen. 

Daan Reekers vervolgt: 'Zo hebben wij onlangs nog een groot Nederlands familiebedrijf financieel kunnen herstructureren waar zij anders in zeer grote problemen zouden zijn gekomen. Vaak wordt door ondernemers in deze tijden gekeken naar sale-and-leaseback oplossingen. Dit is ons inziens meestal niet de oplossing omdat de werkmij als gevolg hiervan de gigastijging van huurkosten/ huisvestingslasten moet kunnen betalen. Er zijn dus oplossingen op het vastgoed van de balans te halen en separaat te financieren tegen een hogere leverage waar de Nederlandse bank nu terughoudend is, maar de ondernemer of accountants weten niet dat dit kan!

Er is zoveel meer mogelijk dan het traditionele bancaire kanaal. Een juiste financiële oplossing kan dus voor de ondernemer het verschil maken tussen groei of faillissement! Wij zorgen ervoor dat het vastgoed niet bij de huisbankier wordt gefinancierd. Op deze manier is de ondernemer degene die de touwtjes in handen houdt in plaats van dat de bank de ondernemer redigeert. Als adviseur is de klant onze opdrachtgever en handelen wij in zijn belang. Volledig onafhankelijk! Door onze fintech-oplossing lopen wij voorop en zijn we op ieder gebied de betrouwbare partner voor onze klant.'

Wilt u meer weten? Neem dan contact op met Daan Reekers van Adelaer Financial Architects. Hij is bereikbaar op: (+31) 88 1 300 400 of (+31) 6 55 105567of per mail daan.reekers@adelaer.eu



Reacties


Laatste nieuws