Is een overbruggingshypotheek handig?

Stel je voor: je hebt je droomhuis gevonden, maar je oude woning is nog niet verkocht. In zo’n geval kun je gebruikmaken van een overbruggingshypotheek. In dit artikel leggen we je precies uit wat een overbruggingshypotheek is, hoe het werkt en waarom het handig kan zijn voor de kosten koper die komen kijken bij het kopen van een huis.

Wat is een overbruggingshypotheek?
Een overbruggingshypotheek is eigenlijk een tijdelijke lening die je helpt om de periode tussen het kopen van een nieuwe woning en het verkopen van je oude woning te overbruggen. Je huidige woning heeft waarschijnlijk overwaarde – dat is het bedrag dat je overhoudt nadat je je hypotheek volledig hebt afgelost en je huis hebt verkocht. Deze overwaarde kun je gebruiken voor de financiering van je nieuwe huis, maar wat als je dat geld nu al nodig hebt, terwijl je oude woning nog niet verkocht is? Dat is precies waar de overbruggingshypotheek voor bedoeld is.

Hoe werkt het?
Bij een overbruggingshypotheek kijkt de bank naar de overwaarde van je huidige woning. Stel, je huis is 300.000 euro waard en je hebt nog een openstaande hypotheek van 200.000 euro. Je overwaarde is dan 100.000 euro. Maar, om risico’s voor de bank te beperken, krijg je niet de volledige 100.000 euro uitgekeerd met een overbruggingshypotheek. De bank houdt een marge aan van zo’n 10 tot 20 procent, dus je zou in dit geval ongeveer 80.000 euro kunnen lenen. Dit bedrag kun je dan gebruiken voor bijvoorbeeld de financiering van een nieuwe woning, terwijl je oude huis nog te koop staat.

Kosten koper
Bij het kopen van een huis krijg je te maken met kosten koper (k.k.). Dit zijn de extra kosten bovenop de koopsom van de woning, zoals overdrachtsbelasting, notariskosten, enzovoort. Deze kosten kunnen flink oplopen. Vroeger kon je deze kosten meefinancieren. Je kon toen namelijk nog meer geld lenen dan de aanschafprijs van je nieuwe woning. Tegenwoordig kun je maximaal 100 procent van de aanschafprijs lenen met een hypotheek, dus voor de kosten koper heb je eigen geld nodig.

Maar hier komt de overbruggingshypotheek weer van pas. Het bedrag dat je leent via de overbruggingshypotheek, kun je namelijk gebruiken om de kosten koper te betalen. Zo helpt een overbruggingshypotheek je om de financiering van een nieuwe woning rond te krijgen door de overwaarde van je huidige, onverkochte woning bruikbaar te maken.

Een overbruggingshypotheek kan in bepaalde situaties dus echt een uitkomst bieden. Echter, een overbruggingshypotheek blijft een lening waar je rente over moet betalen. Bovendien brengt hij een bepaald risico met zich mee, want als je oude woning voor minder dan verwacht verkocht wordt, dan kun je in de problemen komen bij het aflossen van de overbruggingshypotheek. Bedenk dus goed voor jezelf of een overbruggingshypotheek echt nodig is in jouw situatie of niet, voordat je er een afsluit.



Reacties


Laatste nieuws