Ga warmteverlies tegen in je huis met deze vier tips 

Ga warmteverlies tegen in je huis met deze vier tips 

In de wintermaanden is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je huis goed geïsoleerd is om warmteverlies tegen te gaan. Dit zorgt er niet alleen voor dat je fijner kunt wonen. Je bespaart er namelijk ook nog eens aanzienlijk mee op je energierekening. Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om warmteverlies in je huis tegen te gaan. In dit artikel delen we vier tips om dit makkelijk voor elkaar te krijgen.  

Gebruik vloerisolatie voor een warme vloer 
Via de vloer kun je veel warmte verliezen. Dit is een plek die je dus goed moet aanpakken. Je zorgt ervoor dat de warmte niet via de vloer kan ontsnappen en dat de vloer niet meer koud aanvoelt door goede isolatie. Vloerisolatie kan op verschillende manieren worden toegepast. Denk bijvoorbeeld aan het plaatsen van isolatiemateriaal onder de vloer. Je kunt de vloer ook isoleren door het aanbrengen van isolerende folie. Het is belangrijk om te kiezen voor isolatiemateriaal dat geschikt is voor vloerisolatie. Denk aan materialen zoals glaswol, steenwol of EPS. Deze materialen hebben een hoge isolatiewaarde en zorgen ervoor dat de warmte goed wordt vastgehouden. Daarnaast is het verstandig om de vloerisolatie te laten plaatsen door een professional. Zo weet je zeker dat het op de juiste manier gebeurt.  

Isoleer de gevel voor een energiezuinig huis 
Warmteverlies houdt niet op bij alleen het isoleren van de vloer. Het is namelijk ook heel belangrijk om te voorkomen dat je warmte verliest via de gevel. Je kunt dit voorkomen door je gevel te isoleren. Gevelisolatie zorgt ervoor dat de buitenmuur van je huis goed geïsoleerd is. Hierdoor blijft de gestookte warmte binnen en je zorgt er daarmee voor dat de kou buiten blijft. Dit kan op verschillende manieren worden gedaan. Zo kun je bijvoorbeeld isolatieplaten plaatsen aan de buitenkant van de gevel of juist van binnenuit de muur isoleren. Je kunt de gevel ook isoleren door isolatiemateriaal in de spouwmuur te spuiten. Gevelisolatie heeft niet alleen als voordeel dat het warmteverlies tegengaat. Het zorgt namelijk ook voor een energiezuiniger huis. Hierdoor bespaar je op energiekosten en draag je bij aan een beter milieu. Het is belangrijk om te kiezen voor isolatiemateriaal dat geschikt is voor gevelisolatie. Denk hierbij aan isolatiemateriaal van kunststof. Dit is bijvoorbeeld PIR, PUR of resol.  

Isolatie van ramen en deuren voor extra warmte in je huis 
Naast vloerisolatie en gevelisolatie is het ook belangrijk om aandacht te besteden aan de isolatie van ramen en deuren. Deze kunnen namelijk ook zorgen voor warmteverlies als ze niet goed geïsoleerd zijn. Kieren en gaten in het kozijn kunnen ervoor zorgen dat het flink tocht in je huis. In de winter is dit alles behalve aangenaam. Je kunt ervoor zorgen dat warmte niet verloren gaat via ramen en deuren door het plaatsen van isolerend glas. Je kunt ook tochtstrips aanbrengen om warmteverlies te voorkomen. Het is verstandig om te kiezen voor hoogwaardig isolatieglas, zoals HR++ glas, dat een hoge isolatiewaarde heeft en ervoor zorgt dat de warmte goed wordt vastgehouden. Daarnaast is het belangrijk om regelmatig te controleren of er geen kieren of naden zijn bij de kozijnen van je ramen en deuren. 

Zorg voor een goede ventilatie 
Tot slot is het belangrijk om te zorgen voor een goede ventilatie in huis. Het is handig om hier aan te denken als je al bezig bent met de isolatie van je huis. Een goede ventilatie zorgt ervoor dat de lucht in huis gezond blijft en voorkomt vochtproblemen. In de zomer kan het openzetten van de ramen volstaan, maar in de winter kun je beter kijken naar een mechanisch ventilatiesysteem.  



Reacties


Laatste nieuws