Hoe worden jouw zekerheden gewaarborgd in een vastgoedfonds?

Door nieuwe wetgeving, stijgende rentes en fiscale wijzigingen is het bezit van eigen vastgoed voor steeds meer particuliere beleggers minder interessant geworden. Het is dus niet verrassend dat veel beleggers nu aan het uitponden zijn en op zoek zijn naar alternatieve investeringen in de markt. Een dergelijke alternatieve investering kan een vastgoedfonds zijn.

In dit artikel leg ik, Esther Dekker, uit hoe we bij Fortus Vastgoedfondsen de zekerheden voor particuliere beleggers waarborgen.

Wat zijn zekerheden?
Zekerheden zijn nodig om de hoogte van een investering te kunnen waarborgen. Omdat je als particuliere belegger bij een indirecte investering niet direct eigenaar wordt van een object, moeten er andere zekerheden zijn die ingezet kunnen worden als een leningnemer een lening niet terug kan betalen. Een zekerheid is dus eigenlijk iets dat de waarde van een lening vertegenwoordigt en waar een leninggever aanspraak op kan maken om de zekerheid te hebben dat (een deel van) een lening altijd terugbetaald wordt.

Eerste hypotheekrecht
Een zekerheid die bijna altijd wordt gevestigd als het om vastgoed gaat, is het eerste hypotheekrecht. Een eerste hypotheekrecht geeft een leninggever het recht om, als een leningnemer zijn afspraken niet nakomt, aanspraak te maken op het onderpand.

Dit is ook de reden dat indirect investeren in vastgoed nog steeds zo’n aantrekkelijk product is. Als een leningnemer een financiering aanvraagt voor een vastgoedproject, vestigt Fortus altijd een eerste hypotheekrecht. Het vastgoed dat gefinancierd wordt, vertegenwoordigt altijd een bepaalde waarde. Als een leningnemer de lening niet terug kan betalen, kan besloten worden het pand waarop het eerste hypotheekrecht rust te veilen. De opbrengsten van zo’n gedwongen verkoop worden dan gebruikt om de leninggever af te lossen.

Persoonlijke borgstelling
Een andere belangrijke zekerheidsstelling is de persoonlijke borgstelling. Bij een persoonlijke borgstelling tekent een leningnemer in privé mee voor de lening. Dit betekent dat als, na een gedwongen verkoop van een pand, er nog een restschuld overblijft, Fortus aanspraak kan maken op het privévermogen van een leningnemer.

Zakelijke borgstelling
Tot slot tekent een leningnemer bij Fortus ook een zakelijke borgstelling. Alle leningnemers bij Fortus zijn professionele vastgoedondernemers. Hier geldt dezelfde werking als bij een privéborgstelling. Bij het niet nakomen van betalingsafspraken kan Fortus aanspraak maken op zakelijk vermogen van een ondernemer.


Over Fortus Vastgoedfondsen
In de complexe wereld van vastgoedontwikkeling verbindt Fortus ondernemende investeerders en de beste projectontwikkelaars aan elkaar. Door het verschaffen van bridgefinancieringen via vastgoedfondsen of via directe bemiddeling bieden wij flexibiliteit en snelheid aan de leningnemer tegenover mooie rendementen voor de leninggever. Dit alles zonder verborgen kosten of stress. Fortus, zorgeloos investeren in vastgoed! Meer informatie? Kijk op www.fortus.nl 



Reacties


Laatste nieuws