Starter moet meer eigen geld meebrengen voor hypotheek dan doorstromer

Starter moet meer eigen geld meebrengen voor hypotheek dan doorstromer

Het aantal hypotheekaanvragen is in Q2 flink gestegen met 27,7 procent naar 120.228 ten opzichte van hetzelfde kwartaal vorig jaar. Wat opvalt is dat de reguliere starter achterblijft bij het aangaan van een hypotheek.

Dit blijkt uit cijfers van HDN (Hypotheken Data Netwerk). Van het totaal aan aanvragen van ruim 120.000 waren 75.376 bedoeld voor de aankoop van een woning, een toename van 24 procent. De 44.852 aanvragen voor over- en bijsluitingen betekenden een stijging van 35 procent in vergelijking met vorig jaar. Wat opvalt is dat alleen de starters met een relatief hoog inkomen flink stijgen op de hypotheekmarkt (+42 procent) maar dat de reguliere starter afhaakt en nog maar een kleine stijging van zo’n 9 procent laat zien ten opzichte van Q2 2023.

Ook meer verbouwingen
Na de dip begin 2023 besluiten weer steeds meer mensen een huis te kopen of te investeren in hun woning door een verbouwing of verduurzaming. Dat blijkt uit de hypotheekmarktcijfers van het afgelopen kwartaal. HDN registreerde een stijging in de koopmarkt van 24 procent naar 75.376 hypotheekaanvragen en het gemiddelde hypotheekbedrag steeg met 9,5 procent naar 360.750 euro ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. In de niet kopersmarkt steeg het aantal onderhandse verhogingen met ruim 40 procent naar 18.640 en er werden 33 procent meer tweede hypotheken aangevraagd met een gemiddeld hypotheekbedrag van 97.760 euro. Dit bedrag steeg maar liefst 15 procent ten opzichte van Q2 2023. Vaak gebruiken mensen de tweede hypotheek of verhoging om hun huis te verbouwen en/of verduurzamen. Zo ziet HDN dat binnen de niet-kopersmarkt de meeste aanvragen worden gedaan door verbouwers met 22.760 aanvragen.

Starters moeten meer eigen geld meebrengen
Met de stijgende prijzen van woningen en hypotheekbedragen zien we dat de starters die zoeken in het lagere segment moeilijker een woning kunnen kopen. De starters in het hoge segment hebben wel succes op de hypotheekmarkt het afgelopen kwartaal en kwamen uit op 14.640 aanvragen, een stijging van 42 procent. Het aantal aanvragen van de Starter stabiel steeg maar 4 procent en de Jonge starter ging 18 procent omhoog.  Waar de meeste groepen afgelopen kwartaal minder eigen geld nodig hadden moesten deze starters bijna 10 procent meer inleggen, tot 42.000 euro.

Jennifer op ’t Hoog, directeur HDN, noemt dit een zorgelijke ontwikkeling: 'Je wilt graag dat jonge mensen in Nederland een plek voor zichzelf kunnen hebben, hun eigen leven kunnen opbouwen en niet tot hun 33e thuis moeten blijven wonen. Want dit is inmiddels de gemiddelde leeftijd dat mensen hun eerste huis kopen. Het afgelopen kwartaal steeg de gemiddelde marktwaarde van woningen 10,5 procent naar maar liefst 486.146 euro. Starters brengen steeds meer eigen geld mee om een woning te kunnen kopen terwijl doorstromers die hun huis met winst verkopen juist minder eigen geld nodig hebben om hun droomhuis te kunnen bekostigen. Het is dus voor mensen die nog geen huis hebben, en een beperkt tot gemiddeld salaris verdienen, steeds moeilijker de woningmarkt te betreden. Een serieuze uitdaging waar we als samenleving een antwoord op moeten vinden.'



Reacties


Laatste nieuws