Hoe benader je de financiering van flexwoningen?

Niet-traditioneel gebouwde woningen zoals flexwoningen kunnen een deel van de oplossing zijn voor het nijpende woningtekort in Nederland. De financiering van flexwoningen in de sociale huursector kent echter specifieke uitdagingen en vraagt een andere benadering dan traditioneel vastgoed. Haerzathe Investments ontwikkelde flexwoningen speciaal voor studenten op de Spinoza Campus in Amsterdam. Eind 2025 komen daar 311 nieuwe flexwoningen bij. Samen met partners als Rabobank is een financieringsoplossing op maat ontwikkeld.

Financiële uitdagingen
‘De woningen staan tijdelijk op een locatie en moeten over twintig jaar op een andere plek ook nog rendabel zijn', aldus Huub Feijen en Pim Heurman van Haerzathe Investments. ‘Verder zijn we gebonden aan een maximale huurprijs. Hierdoor hebben we te maken met een beperkte winstmarge en stabiele maar lagere opbrengsten. De woningen zelf zijn niet goedkoop. Dus in combinatie met de beperkte inkomsten én de relatief korte tijd dat ze ergens staan, levert dat financiële uitdagingen op.’

Flexwonen vraagt daarom ook de nodige flexibiliteit in de financieringsconstructie. ‘De financiering is zo gestructureerd dat deze past bij de huurstroom en de exploitatieperiode, met een op maat gemaakt aflossingstermijn,’ vult Herman Klaseboer aan, relatiemanager bij Rabobank Corporate Clients.

Potentie van flexwonen
De ontwikkeling van de Spinoza Campus past in de visie van Rabobank, aldus Klaseboer. ‘We zien veel potentie in flexwonen, gezien de vraagstukken op de Nederlandse woningmarkt. Daarom denken we graag mee over maatwerkoplossingen. Op de Spinoza Campus maken we betaalbaar wonen bereikbaar voor jonge starters. Bovendien draagt het bij aan het oplossen van het woningtekort en de verduurzaming van de woningmarkt.’

Lees hier verder over de motivatie en aanpak van Haerzathe Investments en hoe samen met Rabobank invulling is gegeven aan het financiële vraagstuk.



Reacties


Laatste nieuws