Wet betaalbare huur: bereken met deze tool de maximale huurprijs

Wet betaalbare huur: bereken met deze tool de maximale huurprijs

Op 1 juli gaat de Wet betaalbare huur in. Daarmee gelden er nieuwe rechten en plichten. Er kan nu een grotere groep huurders en verhuurders terecht bij de Huurcommissie. De nieuwe Huurprijschecks zijn per 1 juli klaar; de Huurprijscheck zelfstandige woonruimte vandaag al.

Met de Wet betaalbare huur is er een nieuwe sector bijgekomen: de middensector. Huurders en verhuurders uit deze sector met een huurcontract afgesloten op of na 1 juli 2024 kunnen nu ook terecht bij de Huurcommissie. Onder de middensector vallen huurwoningen die volgens het woningwaarderingsstelsel (WWS) een kwaliteit kennen van 144 tot en met 186 punten en een huurprijs van 879,67 euro tot en met 1.157,95 euro.

Voor sociale huurwoningen (tot en met 143 punten) gelden al langer maximale huurprijzen. Dat is niet veranderd. Huurders uit de vrije sector (187 punten of meer, huur hoger dan 1.157,95 euro) met een nieuw contract kunnen vanaf nu bij de Huurcommissie terecht met een verzoek tot huurverlaging (ofwel: toetsing van de aanvangshuur) en om de servicekosten te laten toetsen.

Weet u niet in welke sector uw woning valt? Of wilt u weten wat een redelijke huur is voor uw woning? Maak dan een puntentelling met de Huurprijscheck.  

Gemoderniseerd puntenstelsel 
Met de Wet betaalbare huur is ook het woningwaarderingsstelsel vernieuwd. In de sociale huur en de middenhuur bepaalt het puntenaantal de maximale kale huurprijs. Voor woningen in de vrije sector geldt geen maximale huurprijs. In het nieuwe woningwaarderingsstelsel krijgen sommige onderdelen van de huurwoning of kamer minder of juist meer punten. Zo tellen de WOZ-waarde, de buitenruimte en het energielabel anders mee. Een laag energielabel geeft zelfs minpunten: de zogenaamde tochtkorting. 

De Huurprijscheck van de Huurcommissie is daarom volledig vernieuwd. Per 1 juli zijn er twee nieuwe Huurprijschecks: één voor zelfstandige woonruimte (met meestal een eigen voordeur, keuken en douche) en één voor onzelfstandige woonruimte (zoals bij kamerverhuur met een gedeelde voordeur en andere ruimten). De Huurprijscheck onzelfstandige woonruimte is binnenkort gereed. 



Reacties

Martijn Lambeck

Er zitten veel fouten in de online tool van de huurcommissie dus het is verstandig om deze (voorlopig) niet te gebruiken.

Geplaatst op 27 juni 2024 om 10:51



Laatste nieuws