Huurindexatie ROZ-model aangepast voor kantoor- en winkelruimte

Huurindexatie ROZ-model aangepast voor kantoor- en winkelruimte

Huurindexatie doen voor bedrijfs- en winkelpanden? Vanuit de Raad voor Onroerende Zaken (ROZ) zijn de modelcontracten aangepast. Hierbij worden meer mogelijkheden toegevoegd voor huurindexatie. Dit betekent dat huurders en verhuurders meer onderhandelingsruimte gaan krijgen.

Onroerend goed verhuren en de daarbij behorende wetgeving is complex. Daarom is het handig voor vastgoedeigenaren en vastgoedverhuurders dat het duidelijk is wat wel en niet mag bij het verhuren van een ruimte. Het ROZ-model is een veelgebruikt model voor huurovereenkomsten van winkel- en horecaruimtes. Dit model van de ROZ is ontwikkeld door een samenwerking van vastgoedeigenaren, makelaars, beleggers en financiële instellingen.

Aanpassingen modelcontracten
In april 2024 zijn er een aantal veranderingen doorgevoerd. De aanpassingen in de modelcontracten van de ROZ zijn gedaan na gesprekken met de Autoriteit Consument & Markt (ACM). Er zijn nieuwe opties toegevoegd die invloed hebben op de wijze van huuraanpassing. Het gaat hierbij om de ROZ-modelhuurovereenkomsten voor 290- en 230a-bedrijfsruimtes.

Meer methodes huurindexatie
Traditioneel werd de huurindexatie sinds de jaren 80 berekend aan de hand van de Consumentenprijsindex (CPI), waarbij aanpassingen in de huurprijs gebaseerd waren op inflatiecijfers. De markt heeft te maken gehad met onvoorspelbare cijfers. Om passendere alternatieve te bieden, zijn er nu nieuwe methodes bijgekomen. In contracten kan nu worden vastgelegd of het gebeurt via:

  • CPI, de methode die al wordt gebruikt;
  • dienstenprijsindex (DPI);
  • producentenprijsindex (PPI);
  • inputprijsindex nieuwbouwwoningen;
  • een vast percentage;
  • eigen afspraken of zelfs geen indexering.

Meer onderhandelingsruimte huurcontracten
Huurder en verhuurder krijgen hierdoor meer onderhandelingsruimte om deze huuraanpassingen te doen. In het contract kan nu een keuze worden gemaakt. Hierbij kunnen zij zelf kijken naar de rekenmethode die het best bij de situatie past.

Automatisch indexeren
Het verwerken van al deze verschillende indexatiemogelijkheden in je administratie is veel werk. Het handmatig uitvoeren van huurindexaties verhoogt ook de foutgevoeligheid. Daarom kiezen vastgoedbeheerders en -eigenaren voor vastgoedsoftware. Hiermee automatiseer je jouw vastgoedbeheer. Dit bespaart jou tijd en geld. Wanneer je de vastgoedbeheersoftware van BRIXXonline gebruikt, kon je al gebruik maken van huurindexatie op basis van CPI-cijfers of je eigen formule. Ook de nieuwe rekenmethodes voor het vaststellen van huurprijzen zijn nu beschikbaar in de software. De aangepaste huurmodellen zijn als standaard toegevoegd aan de software. Je kunt dus direct aan de slag. Wil je meer weten of heb je vragen? Neem contact op met onze accountmanager Tim Kreijne.Reacties


Laatste nieuws