Eerste paal voor 165 sociale huurwoningen in Cartesius Utrecht

Eerste paal voor 165 sociale huurwoningen in Cartesius Utrecht

Met het symbolisch boren van de eerste paal bekrachtigt Bart van der Vossen (Directeur Ruimte gemeente Utrecht) een nieuw hoofdstuk voor Cartesius Utrecht; de start bouw van Okinawa met 165 sociale huurwoningen voor woningbouwcorporatie Portaal. In het monumentale CAB werd tevens symbolisch de laatste paal voor de realisatie van 246 huurwoningen geboord door Paul Oremus (Country Manager/Fund Manager van CBRE Investment Management) die boven het CAB zullen verrijzen. Deze twee mijlpalen werden gevierd met het Cartesius ontwikkelconsortium (MRP en Ballast Nedam Development), woningcorporatie Portaal, De Tussenvoorziening en CBRE Investment Management, Heddes Bouw & Ontwikkeling, Drees & Sommer en andere partners.

De 411 huurwoningen zijn onderdeel van de tweede fase in Cartesius waar in totaal 770 nieuwe woningen worden gerealiseerd. De CAB onderbouw wordt ontwikkeld tot de “Huiskamer van de Wijk” met onder andere een supermarkt, horeca, het CAB Lab voor onderzoek en experimenten en veel andere dagelijkse voorzieningen

Bouw Okinawa met eerste 165 sociale huurwoningen in Cartesius gestart
De bouw van Okinawa met de eerste 165 sociale huurwoningen in de gebiedsontwikkeling Cartesius is nu gestart. Okinawa, de naam voor dit gebouw, is een verwijzing naar een van de Blue Zones. Dit zijn plaatsen op de wereld waar mensen langer gezond en gelukkig leven, een belangrijke inspiratiebron voor Cartesius Utrecht. In Okinawa komt een Gemengd Wonen concept van Portaal. Dit is een woonvorm waarbij bewoners met en zonder woonbegeleiding er bewust voor kiezen om in georganiseerd verband samen te wonen. De bewoners die begeleiding nodig hebben krijgen dat van De Tussenvoorziening om zo weer mee te doen aan de maatschappij.

Gemengd wonen is inmiddels een onmisbare woonvorm om aandachtsgroepen zoals huurders met begeleiding, huurders die uitstromen uit de maatschappelijke opvang of beschermd wonen goed te laten landen in hun nieuwe woning en woonomgeving. Ook voorziet Gemengd Wonen in de behoefte van regulier woningzoekenden om te wonen in een buurt waarin buren betrokken zijn bij elkaar. In Okinawa komen 36 woningen voor mensen met een verstandelijke beperking die 24-uurs begeleiding krijgen van De Tussenvoorziening en Abrona, 24 woningen voor uitstroom uit de maatschappelijke opvang en de overige 105 woningen zijn bestemde voor reguliere sociale verhuur voor mensen die een goede buur willen zijn. Okinawa is ontwikkeld door het Cartesius ontwikkelconsortium (MRP en Ballast Nedam Development), ontworpen door EVA Architecten en de realisatie is in handen van Heddes Bouw & Ontwikkeling.

MRP en Ballast Nedam Development ontwikkelen Cartesius Utrecht in samenwerking met de gemeente Utrecht en NS Stations. Het stedenbouwkundige plan en landschapsarchitectuur is van Mecanoo, de verschillende deelgebieden zijn onder architectuur van Mecanoo, Paul de Ruiter Architecten en EVA Architecten. De realisatie is in handen van Heddes Bouw & Ontwikkeling (het CAB, Okinawa, de parkeergarage) en Ballast Nedam West (Nicoya, waar de verkoop en bouw van de 242 woningen in volle gang is). De projectdirectie wordt geleid door Jolanda de Hoog van Drees & Sommer. De Hoog: “Het projectmanagement van deze omvangrijke gebiedsontwikkeling vereist een nauwgezette coördinatie en samenwerking tussen alle betrokken partijen. Als Drees & Sommer zijn we trots op de voortgang die we hebben geboekt en kijken uit naar de verdere realisatie van dit duurzame en inclusieve woongebied. Cartesius Utrecht zal een voorbeeld zijn van hoe moderne stedelijke ontwikkeling en sociale cohesie hand in hand kunnen gaan.”

Foto vlnr: Reijnder Jan Spits, Jules van Dam, Onno Dwars, Bart van der Vossen, Kerem Gunaydin, Ofer Gilboa, Paul Oremus, Paul Trip, Bart Meijer, Niels Doodeman. Fotocredits: Pascale van ReijnReacties


Laatste nieuws