Hugo de Jonge opent nieuwe fabriek voor modulaire woningen van Daiwa House Modular Europe

Daiwa House Modular Europe, de Europese marktleider in industriële modulaire bouw, opent samen met minister Hugo de Jonge de gloednieuwe woningfabriek ‘Daiwa House Modular Factory’ in Montfoort. Met deze hypermoderne productiefaciliteit kan het bedrijf het productievolume voor duurzame modulaire woningen enorm opschalen, en een cruciale rol spelen bij het aanpakken van het grote woningtekort.

3500 woningen per jaar uit woningfabrieken
In de nieuwe fabriek produceert en assembleert Daiwa House Modular Europe in een efficiënte lijnproductie zo’n 2000 modules per jaar waarmee circa 1000 woningen per jaar worden geproduceerd. Opgeteld bij de al bestaande productiecapaciteit komen we op circa 3500 woningen per jaar. Dit is mogelijk door de grote stappen die het bedrijf de afgelopen jaren heeft gezet om de productie te industrialiseren. 

De nieuwe fabriek is uitgerust met vaste werkstations voor specifieke taken, waarbij gebruik wordt gemaakt van de nieuwste automatiserings- en robotiseringstechnieken. Zo rijden de modules op automated guided vehicles langs 17 werkstations, met 45 minuten tacttijd per werkstation. Hierdoor kunnen woningen nog sneller en kwalitatiever worden geproduceerd ten opzichte van traditionele bouw. Daarnaast maakt dit het werk toegankelijker voor meer mensen, ook op latere leeftijd, omdat de fabriek met hen meebeweegt in plaats van andersom. 

De weg naar bijna 1 miljoen
Deze vooruitgang in de industrialisering van woningbouw is cruciaal, want het doel is om voor 2030 maar liefst 900.000 nieuwe woningen te bouwen. Versnelling en opschaling van de woningbouw zijn noodzakelijk, en met industriële productie kan slimmer, sneller en schoner gebouwd worden. Op deze manier draagt Daiwa House Modular Europe bij aan meerdere uitdagingen waar de woningmarkt nu mee kampt, zoals het gebrek aan innovatie en efficiëntie, de lange procedures voor grondbestemming en de stikstofcrisis. De woningen zijn immers duurzamer dan traditionele bouw en kunnen zowel tijdelijk als permanent geplaatst worden, wat het gemakkelijker maakt om geschikte grond te vinden. 

Geschikt onderkomen voor iedereen
“Met onze nieuwe fabriek zetten we vol in op industrialisering van modulaire woningbouw – want dat is de enige optie om iedereen in Nederland een geschikt onderkomen te bieden op termijn. Met onze snelle, slimme en schone productie willen we dat bieden en helpen voldoen aan de doelstellingen van Rijksoverheid. We zijn enorm trots dat demissionair minister De Jonge onze fabriek officieel opent”, aldus Harry van Zandwijk, CEO van Daiwa House Modular Europe. 

“De opening van deze fabriek is slechts het begin van de modulaire revolutie die we willen ontketenen. Samen met onze partners, corporaties, branchegenoten en leden van Modulair Nederland en onze klanten dragen we bij aan een oplossing voor de woningnood in heel Europa. Er liggen al plannen voor productieterrein zoals deze in Engeland en een megafabriek in Duitsland. Een grote uitdaging en die gaan we samen aan, zodat de woningmarkt weer gaat bewegen.”Reacties


Laatste nieuws