Exclusief voor de leden het grote woningmarktonderzoek: hoe hebben de koopsommen in 200 gemeenten zich ontwikkeld?

Ondanks de moeilijke situatie op de huizenmarkt, is in 75 van de 420 Nederlandse gemeenten de gemiddelde koopsom de afgelopen drie crisisjaren gestegen ten opzichte van de topjaren 2006-2008. Dit blijkt uit onderzoek van de website Woningmarktcijfers.nl. De leden van VJ Profs kunnen direct de Excel-lijst met de gemiddelde koopsommen en aantallen transacties van de grootste 200 gemeenten downloaden. 

Onderzoeksbureau Woningmarktcijfers.nl heeft voor deze lijst van de 200 grootste gemeenten de gemiddelde koopsom van alle door het Kadaster geregistreerde woningtransacties gedurende drie jaar als uitgangspunt genomen om sterke fluctuaties uit te sluiten. In Nederland is de gemiddelde koopsom in de jaren 2009-2011 (t/m oktober) ten opzichte van de jaren 2006-2008 met 3% gedaald.  

In de lijst van 200 gemeenten met de meeste woningtransacties, vallen 45 gemeenten op waar de gemiddelde koopprijs de laatste drie jaar is gestegen. Het overzicht maakt nog eens duidelijk dat in Nederland geen sprake is van één woningmarkt. De gemeente Woerden voert de ranglijst aan, in deze gemeente is de gemiddelde koopsom met 8,4% gestegen. Daarna volgen IJsselstein en Langedijk. In Alphen aan den Rijn is de gemiddelde koopsom met maar liefst 17,5% gedaald. Voor deze uitzonderlijke situatie heeft Woningmarktcijfers.nl wel een verklaring. “In 2009 en 2010 is een forse toename van de verkoop van appartementen te zien, gecombineerd met een fors lagere prijs, het kan bijna niet anders dat hier sprake is van een explosieve verkoop van goedkope huurappartementen”.

Forse verschillen in transactieontwikkeling
De grote verschillen zien we eveneens terug bij de transactieontwikkeling. Woningmarktcijfers.nl heeft ook hier de gemiddelde transacties van de afgelopen drie jaar vergeleken met de jaren 2006-2008. In een paar gemeenten is het aantal transacties nauwelijks afgenomen, Geertruidenberg is hier een goed voorbeeld van. Aan de andere kant zien we zes gemeenten waar het aantal transacties met meer dan 50%  is gedaald, namelijk Vegchel, Tiel, Hellevoetsluis, Uden, Helmond en Lelystad.

Voor het Excel-overzicht van de 200 gemeenten: klik HIER.

Reacties