Maak je woning aantrekkelijker voor de verkoop met zonnepanelen

Maak je woning aantrekkelijker voor de verkoop met zonnepanelen

We zitten weer in een periode waarin woningen lastiger verkocht worden. Heb jij een woning in de verkoop en krijg je de woning, maar niet verkocht? Dan wordt het wellicht tijd om maatregelen te gaan nemen. 

Er zijn namelijk investeringen die je kunt doen, om de woning aantrekkelijker te maken voor de verkoop. Denk hierbij aan zonnepanelen. Door de woning zichtbaar te verduurzamen voor potentiële kopers, vergroot je de kans op een verkoop. 

We spraken vandaag met Robert Wilbrink, de oprichter van Zonnepanelenfriesland.nl over dit fenomeen. Hij heeft de verschillende voordelen voor de verkoop met ons besproken. Hiernaast is hij zo vriendelijk geweest om zijn ervaring hiermee met ons te delen. 

Lagere energielasten
Robert geeft aan dat de lagere energielasten een belangrijk voordeel zijn van zonnepanelen. Het groene stroom wat wordt geproduceerd met zonnepanelen, hoeft niet ingekocht te worden bij de energieleverancier. De prijs van stroom is gekoppeld aan de prijs van gas, waardoor de stroomprijs aanzienlijk is toegenomen in de laatste jaren.

Aangezien elke woning stroom nodig heeft, zijn we allemaal meer gaan betalen voor de energierekening. We betalen meer, voor hetzelfde en daar houden we niet van. 

Daarom is het aannemelijk dat woningzoekende hiermee al rekening houden. De voorkeur gaat dan uit naar een woning met goede isolatie en zonnepanelen, zodat de vaste lasten laag blijven. 

Een woning kopen is één ding, maar je moet ook in de woning kunnen blijven wonen. Als de koper weet dat er in de toekomst minder kosten gemaakt zullen worden, zal die sneller bereid zijn de woning te kopen.

Voorbeeld uit de praktijk
Robert geeft aan dat die regelmatig klanten heeft die zonnepanelen in Friesland laten plaatsen voor de verkoop. Maar ook klanten die hun woning niet willen verkopen, weten dat ze het voordeel later krijgen. We zorgen er namelijk altijd voor dat onze klanten goed geïnformeerd zijn. 

Ik kan me nog goed herinneren dat we een woning in Leeuwarden hebben voorzien van zonnepanelen, maar ook duurzame airco’s. De maandlasten voor de woning lagen zo hoog, dat niemand de woning wou kopen. Toen we de maandlasten tot praktisch 0 hadden gereduceerd werd de woning aantrekkelijk. Het heeft toen 2 maanden geduurd voordat de woning verkocht werd. 

Hiernaast weet ik nog dat we een zonnepanelen installatie in Drachten hebben geplaatst. Dit huis stond nog niet heel lang te koop, ik denk ongeveer zes maanden. Maar de huidige huiseigenaren wouden snel van de woning in Drachten af. Ze hadden namelijk al een nieuwe woning gekocht. Nadat we de zonnepanelen hadden geplaatst, hebben ze de woning binnen 1,5 maand weten te verkopen.

Woningen zijn ontzettend duur
Op dit moment zijn de woningen dus nog steeds ontzettend duur. De verwachting is ook dat de huizenprijzen verder gaan stijgen. Uit recentelijk onderzoek is gebleken dat een jaarinkomen van €95.000 euro nodig is om een gemiddelde woning te kopen. 

Dit houdt in dat je €7916,667 bruto per maand moet verdienen, om in je eentje een gemiddelde woning te kopen. Jan modaal is dus niet in staat is om alleen een woning te kopen. 

Maar ook als een woning met twee personen gekocht wordt, blijven de prijzen aan de hoge kant. Mensen moeten aanzienlijk in de buidel tasten om eigenaar van een woning te worden. Des te meer zal de focus liggen op lagere vaste lasten, die gerealiseerd worden met zonnepanelen. 

Overheid moedigt verkoop duurzame woningen aan
Robert benoemd ook dat de overheid plannen heeft om duurzame woningen aantrekkelijker te maken. Dit laten ze ook duidelijk aan de mensen weten. Duurzaam is de toekomst, zoals ze het zelf zouden verwoorden. 

We zien al dat er in 2024 gunstige regels zijn gekomen voor de verkoop van duurzame woningen. Zo is het energielabel al eerder verruimd en kunnen woningen nu ook als A+ tot A++++ woningen gekwalificeerd worden. 

Als een woning bijvoorbeeld A++ is, dan kunnen kopers nu €20.000 extra lenen. Bij A+++ woningen kunnen de mensen €30.000 extra lenen en zelfs €40.000 voor een A++++ woning. 

Naast dat de overheid dus communiceert dat ze duurzame woningen belangrijk vinden, hebben ze er nu ook naar gehandeld. Dit geeft dus aan dat duurzame woningen steeds belangrijker worden. 

Koop je een woning die minder duurzaam is? Dan weet je dus dat er in de toekomst geld geïnvesteerd moet worden om te verduurzamen. Is een woning juist duurzaam, dan weet je dat de investering al gedaan is. Dit geeft een stukje zekerheid voor de toekomst.

Woningwaarde neemt toe met zonnepanelen
Er is eigenlijk ook weinig reden om geen zonnepanelen te nemen voor de verkoop. Mocht de woning pas later verkocht worden, dan profiteer je gelijk van lagere energielasten. Wordt de woning wel heel kort hierop verkocht, dan is het plaatsen van zonnepanelen effectief geweest. 

Tegelijkertijd is de kans groot dat het je weinig tot niks heeft gekost. De waarde van een woning stijgt namelijk gemiddeld met 2,56% door het plaatsen van zonnepanelen. Blijkt uit onderzoek door TIAS. Als je een woning hebt met een waarde van €325.000 dan stijgt de waarde met €8320. 

Uiteraard kan dit per situatie verschillen en is het ook afhankelijk van de kwaliteit van het zonnepanelensysteem. Maar voor €8320 kun je een zeer volledig zonnepanelen systeem laten plaatsen, met een hoge stroomopbrengst. Reacties


Laatste nieuws