Draisma Bouw realiseert markthal: een indrukwekkend project in houtbouw

De markthal, gelegen in het centrum van Apeldoorn, is een prachtig voorbeeld van het vakmanschap van Draisma Houtbouw. Deze imposante houten constructie, voornamelijk opgetrokken uit vuren en lariks, benadrukt de veelzijdigheid van houtbouw, niet alleen in reguliere woningbouw maar ook in grootschalige projecten.

Innovatieve technologie en samenwerking
De markthal is meer dan zomaar een gebouw; het is een technisch hoogstandje dat vanuit de 2D-tekeningen van de architect volledig in 3D is geëngineerd. Het esthetisch ontwerp, afkomstig van het Rotterdamse West 8 Architecten, werd door Draisma Bouw, in nauwe samenwerking met Heko Spanten, vertaald naar een werkbaar plan. Dankzij geavanceerde software en doordachte planning kon Draisma Bouw dit project tot in de kleinste details optimaliseren. Het resultaat is een solide en functionele structuur die niet alleen de skyline van Apeldoorn verrijkt, maar ook de verstrekkende mogelijkheden van houtbouw laat zien.

De constructie van de markthal is een staaltje precisiewerk waarbij elk detail met uiterste zorg is uitgevoerd. De hal is gebouwd met gelamineerd vuren en lariks als hoofdmateriaal, zorgvuldig geselecteerd vanwege hun duurzaamheid en esthetische kwaliteiten. Het dak is voorzien van Kerto dakbeplating, waarop zonnepanelen zijn geplaatst om duurzaamheid te bevorderen en de hal van energie te voorzien.

Wat de constructie nog indrukwekkender maakt, is de integratie van het gebouw met de bestaande parkeergarage eronder. Dit vroeg om millimeterprecisie in het ontwerp en de uitvoering, waarbij de fundatie van de houten hal nauwkeurig moest worden afgestemd op de kolommen van de garage. Het ontwerp en de bouw werden uitvoerig overlegd met Gebr. Van Kessel WegenBouw, die eerder het kelderdek van de ondergrondse garage opnieuw heeft ingericht. De opgedane kennis van dit eerdere project kon worden geïntegreerd in het construeren van de markthal, waarbij digitale hulpmiddelen werden ingezet om alles op de millimeter nauwkeurig af te stemmen.

De houten hal bestaat uit vier segmenten, elk met vijf houten pilaren aan elke zijde, wat niet alleen zorgt voor een indrukwekkend aanzicht, maar ook de stabiliteit en duurzaamheid van het geheel waarborgt. Zelfs een entreegebouwtje van de parkeergarage is naadloos geïntegreerd in het ontwerp, waardoor de markthal een harmonieus geheel vormt met zijn omgeving.

Met 40.000 kleine schroeven, 7.550 grote schroeven, 11.300 draadeinden en bouten, en 30.000 kilogram staalwerk, weegt de hele hal circa 170.000 kilogram. Een prestatie van formaat die niet alleen het vakmanschap van Draisma Bouw benadrukt, maar ook de veelzijdigheid en innovatie in houtbouw als bouwmethode.

Duurzaamheid in de praktijk
De keuze voor lariks, met zijn natuurlijke weerstand tegen rot, voor de delen aan het maaiveld, benadrukt de duurzaamheidsinspanningen van Draisma Bouw. De markthal is niet alleen een architectonisch en technisch hoogstandje, maar ook een ode aan de milieuvriendelijke aspecten van hout als bouwmateriaal. Met aanzienlijk minder impact op het milieu laat Draisma Bouw zien dat duurzaam bouwen hand in hand kan gaan met prachtige architectuur.

Met de markthal heeft Draisma Bouw een opvallend project in Apeldoorn gerealiseerd. Het is niet alleen een nieuwe toevoeging aan de stad, maar ook een voorbeeld van vakmanschap, innovatie en duurzaam bouwen.

Een bouwbedrijf met visie
Draisma Bouw, met bijna 150 jaar geschiedenis en nu geleid door de vijfde generatie Draisma, is een bouwbedrijf met visie. Met de toevoeging van houtbouw als zevende business aan het bouwbedrijf heeft het bedrijf een gedurfde stap gezet richting een duurzame toekomst. Het bedrijf, volledig in handen van de familie Draisma, telt 140 werknemers die intern worden opgeleid tot volledig gediplomeerde vakmensen. De filosofie van het ambacht wordt hoog in het vaandel gehouden en de veelzijdigheid van het bedrijf uit zich in diverse disciplines van servicewerk, renovatieprojecten tot nieuwbouw. Draisma Bouw is tevens gecertificeerd restauratiebedrijf en specialist op het gebied van bouwen voor de zorg.Reacties


Laatste nieuws