Veel interesse in zakelijke hypotheken, maar nog geen populair investeringsdoel

Er is aanzienlijk veel interesse voor het investeren in zakelijke hypotheken, maar toch is het nog geen populair investeringsdoel onder investeerders. Dat blijkt uit onderzoek van Mogelijk Vastgoedfinancieringen en Investeerders.nl onder 551 vermogende Nederlanders, die meer dan 100.000 euro eigen vermogen hebben en/of meer dan 100.000 euro op jaarbasis verdienen. Van de vermogenden investeert of belegt 72 procent, en op dit moment kiest slechts 2 procent zakelijke hypotheken als investeringsdoel. In vergelijking krijgen meer traditionele investerings- en beleggingsopties zoals aandelen (50 procent), fondsen (34 procent) en obligaties (21 procent) veel vaker de voorkeur van vermogende Nederlanders. De investeerders die in zakelijke hypotheken beleggen, steken daar wel maar liefst 30 procent van hun vermogen in. 

Wel veel interesse in zakelijke hypotheken 
Het tij lijkt echter te keren. 17 procent van de respondenten heeft zich nog niet eerder verdiept in de mogelijkheden om te investeren in zakelijke hypotheken, maar heeft wel interesse om hier meer over te weten te komen. Eenzelfde percentage (17 procent) kent het gegeven ‘investeren in zakelijke hypotheken’ en vindt deze optie interessant. Er zijn meer mannen die interesse hebben in het investeren in zakelijke hypotheken (36 procent), dan vrouwen (25 procent).

Dirkjan Vis, oprichter van Investeerders.nl, benadrukt het relatief nieuwe karakter van zakelijke hypotheken als investeringsmogelijkheid. "Ons onderzoek laat zien dat 64 procent van de investeerders zich niet laat adviseren, maar zelf de investerings- en beleggingsdoelen kiest. Vooral onder deze groep zijn zakelijke hypotheken nog onvoldoende bekend onder investeerders."

Rendement en risicospreiding belangrijk
Wanneer gevraagd welke factoren investeerders overwegen bij het kiezen van een investeringsdoel, bleek rendement de belangrijkste factor voor hen, gevolgd door financieel risico en risicospreiding. Volgens Folkert Eggink, algemeen directeur bij Mogelijk Vastgoedfinancieringen zouden risicomijdende investeerders daarom juist zakelijke hypotheken moeten overwegen als investeringsdoel: “Bij Mogelijk sluiten ondernemers een zakelijke hypotheek af. Deze zakelijke hypotheek wordt gefinancierd met privaat geld van investeerders. Wij zien vanuit de investeerders een duidelijke behoefte aan risicospreiding, zeker nu er veel onrust is op de vastgoedmarkt. Daarom bieden wij naast het rechtstreeks financieren van een ondernemer, ook de mogelijkheid in te stappen in een van onze hypotheken fondsen. Deze bieden, mede door de optimale spreiding, naast een aantrekkelijk rendement, relatief veel zekerheden, zoals het recht van eerste hypotheek. Dit valt in de smaak bij veel van onze beleggers, die ervoor kiezen om in meerdere fondsen deel te nemen. Zo hebben zij nog meer risicospreiding en dat geeft rust.” 

Interesse in eigen vastgoed neemt af
Hoewel eigen vastgoed op dit moment meer in trek is bij investeerders - 15 procent van alle investeerders bezit op dit moment eigen vastgoed - wordt deze beleggingsoptie steeds minder aantrekkelijk. Zo verkochten particuliere beleggers in 2023 11.700 meer huurwoningen aan eigenaar-bewoners dan zij aankochten. Dat komt overeen met het onderzoek van Investeerders.nl en Mogelijk, waaruit blijkt dat van alle vermogenden 18 procent ooit vastgoed als investering heeft aangekocht, maar daarmee weer is gestopt. Voor de helft van deze groep was de reden dat zij vastgoed te bewerkelijk, tijdrovend of risicovol vonden. Twee derde van alle vermogenden (67 procent) vindt eigen vastgoed als investering maar niets, en daarvan vindt 34 procent het te bewerkelijk, tijdrovend of risicovol. Van alle vrouwen is 73 procent pertinent tegen eigen vastgoed als investering, van de mannen is dat 65 procent.Reacties


Laatste nieuws