Intermediairs kunnen nu meer dan ooit hun toegevoegde waarde laten zien

Op de markt voor bedrijfsonroerend goed is momenteel een verschuiving te zien. De belangstelling in buy-to-let objecten neemt wat af, maar er is steeds meer interesse in de ontwikkeling van panden en in meer omvangrijke ontwikkelingsprojecten met grotere volumes. Die laatste categorie kan met name voor beleggers interessant zijn.

Uiteraard brengt deze ontwikkeling voor kopers een specifieke - en soms nieuwe - dynamiek mee. Om te beginnen heeft ieder individueel ontwikkelobject en -project zijn specifieke kenmerken en risicoprofiel. Datzelfde geldt voor de bouwfinanciering die nodig is voor ontwikkeling en realisatie. Zeker waar het gaat om het financieringsvraagstuk is er één partij die de brug kan slaan tussen belegger en financier: de intermediair.

Deze professionele debt brokers zijn om te beginnen in staat ‘voorbij het vastgoed’ te kijken. Dat betekent dat zorgvuldig wordt meegenomen wie er wil ontwikkelen en waarom er wordt ontwikkeld. De eigenschappen van een specifiek te ontwikkelen object zijn uiteraard essentieel, maar niet minder belangrijk zijn de positie, drijfveren, vermogenspositie en ervaring van de persoon of entiteit die heeft besloten te gaan ontwikkelen. Professionele intermediairs zijn in staat deze factoren zorgvuldig in kaart te brengen, te analyseren en vervolgens de investeringsvraag voor object of project optimaal te presenteren bij de juiste financiers. Deze intermediairs weten namelijk bij welke financier ze moeten zijn met een specifieke financieringsvraag en bij welke niet.

Daarmee fungeren zij als ‘gids’ in het complexe speelveld waarin vastgoed en finance elkaar ontmoeten en dat is voor alle betrokkenen goed nieuws. Het scheelt niet alleen tijd en geld, maar het zorgt er ook voor dat ontwikkel- en bouwprojecten – met vaak grote belangen, strakke deadlines en een groot aantal actoren – een prettige en energieke start hebben. De praktijk laat duidelijk zien dat de slagingskans van een financiering - zeker in de huidige markt - flink hoger is als er een intermediair bij betrokken is.

Hoge rente, stevige inflatie, ingrijpende wet- en regelgeving: het behoeft geen toelichting dat het de afgelopen twee jaar voor veel spelers uitdagend is geweest op de vastgoedmarkt. Maar we moeten ook vaststellen dat er een nieuwe realiteit aan het ontstaan is, die mooie kansen biedt. Zo is veel onroerend goed nu al te koop voor een aanzienlijk realistischere prijs dan voorheen het geval was.

Maar hoe die nieuwe realiteit er ook precies uit komt te zien: de ontwikkelingen zijn uiteraard ook intermediairs niet ontgaan. En die begrijpen als geen ander de impact en uitdagingen - maar vooral ook de kansen - voor beleggers én voor vastgoedfinanciers. Eén ding staat vast: zij kunnen nu meer dan ooit hun toegevoegde waarde laten zien.

Pascal van den Heuvel en Jeroen Immink zijn respectievelijk commercieel directeur en operationeel directeur van LVDH FinanceReacties


Laatste nieuws