Slimme tips om de waarde van een woning aanzienlijk te verhogen

Op de Nederlandse woningmarkt blijven de huizenprijzen stijgen. Huiseigenaren vergeten daardoor wel eens dat de waarde van de woning niet alleen in de stenen zit. Je kunt de waarde van een woning enorm verhogen door te investeren in het verbeteren van de staat van de woning. De Amerikanen noemen dit fenomeen ook wel eens het ‘flippen’ van huizen. Maar hoe pak je zo’n investering in vastgoed aan en welk rendement valt er te behalen?

Zorg voor genoeg budget om te investeren
Investeren in vastgoed hoeft niet altijd een zakelijke keuze te zijn. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je geld hebt gestoken in een tweede huis om het met eigen geld om te turnen tot een paradijsje en zo met winst te verkopen. Geld uitgeven aan het verbouwen of verbeteren van een pand kan de prijs van de woning op de markt flink doen stijgen. Maar om dat effect te bereiken moet je wel durven te investeren.

Verbouwingen kunnen echter een flinke aanslag zijn op je financiën. Steeds maar weer bijlenen bij de bank is ook nog eens een langdurig proces. Je zoekt daardoor naar alternatieve manieren om geld voor een verbouwing te lenen.

Gelukkig bestaan deze alternatieven voor een lening bij de bank. Voor een verbouwing of andere fysieke investering in een woning kun je namelijk ook geld gebruiken van een kredietverstrekker als Bondora. Op die manier kun je een extra potje met geld vinden om toch die verouderde badkamer in de woning op te knappen voor betere verkoopkansen of het huis zelfs groter te maken met een aanbouw.

Je kunt bij dit soort verstrekkers al binnen een dag weten of je in aanmerking komt voor een lening tot een bedrag van 15.000 euro. Dat is perfect om extra kosten te dekken tijdens een verbouwing.

Een beter energielabel verhoogt de waarde
Hoe beter het energielabel, hoe hoger de waarde van je huis. Uit een onderzoek uit 2023 bleek dat woningen met een goed energielabel soms tienduizenden euro’s meer waard worden. Zeker sinds de energieprijzen zijn gestegen, kiezen kopers liever voor een woning met goede isolatie, eigen opwekking van stroom via zonnepanelen of een warmtepomp in plaats van een gasketel.

Dat betekent dat met name voor oudere panden, zoals de populaire woningen uit de jaren dertig, investeren in dubbelglas, het opvullen van de spouwmuren met isolatie of de aanschaf van zonnepanelen het geld vaak dubbel en dwars waard zijn.

Meer ruimte en luxe betekent een hogere aantrekkingskracht
Een verbouwing is niet altijd op zichzelf de beste keuze om een woning makkelijker of voor meer geld te verkopen. Het is ook belangrijk dat de verbouwing universele waarde toevoegt. Meestal is dat waarde in de vorm van gemak of ruimte. Stel je bijvoorbeeld voor dat je nu in een huis woont waarvan je de woonkamer naar jouw smaak helemaal hebt veranderd. Het kan best zijn dat potentiële kopers het niet mooi vinden. Smaak is immers persoonlijk en de nieuwe koper kan alles compleet anders willen dan jij.

Bij ruimte en gemak speelt smaak een veel kleinere rol. Dat betekent dat een luxe nieuwe badkamer, en zeker een aanbouw of opbouw aan de woning, de waarde enorm verhogen. Houd er bij een aanbouw of dakopbouw wel rekening mee dat je een vergunning hebt van het Omgevingsloket van je lokale gemeente, anders kan het je alsnog duur komen te staan als je hoge boetes krijgt voor het niet hebben van de juiste papieren voor de verbouwing.Reacties


Laatste nieuws