Hypotheekrentes stijgen: Hoe komt dit?

Afgelopen week hebben geldverstrekkers, als gevolg van de gestegen rentes op de financiële markten, heel voorzichtig enkele hypotheekrenteverhogingen doorgevoerd. Het ging met name om verhogingen voor de rentevaste periodes vijf en tien jaar.

De gemiddelde vijf jaar vaste hypotheekrente met NHG ging met vierhonderdste omhoog en die voor tien jaar met driehonderdste. Geldverstrekkers zijn heel voorzichtig met het doorvoeren van renteverhogingen omdat de concurrentie groot is. Bij de vijf jaar vaste rentes verhoogde dan ook slechts een minderheid van de geldverstrekkers de hypotheekrente, namelijk twee op de vijf geldverstrekkers. Bij tien jaar vast verhoogden drie op de vijf geldverstrekkers de rente. Bijzonder was dat er voor de rentevaste periodes van twintig en dertig jaar zonder NHG juist vooral renteverlagingen waren.

Laagste, hoogste en gemiddelde hypotheekrentes

Bron: Van Bruggen Adviesgroep

Spanningsveld
De komende weken worden interessant voor de hypotheekrente. Aan de ene kant ziet men dat de trend gedraaid is van heel licht dalend naar stabiel en nu naar heel licht stijgend. Geloven geldverstrekkers dat ze de hypotheekrentes verder kunnen verhogen om iets van de gedaalde marges in 2024 in te lopen?

Afgelopen week en deze week zullen het vooral de banken zijn die een voorzichtige verhoging durven door te voeren. Durven de andere geldverstrekkers te volgen of hopen die juist extra marktaandeel te pakken? Dat is nog de vraag. Verder is het belangrijk wat de rentes op de financiële markten doen. Die rentes bewogen afgelopen week heel weinig. Daar kan de komende weken verandering in komen in aanloop naar de rentevergaderingen van de centrale banken van Europa en de Verenigde Staten begin maart. Ook de bekendmaking van de inflatiecijfers over februari kan daarbij invloed hebben.

Gemiddelde hypotheekrentes 2014 tot nu
In de grafiek hierboven worden de huidige hypotheekrentes weergegeven tegen die in de afgelopen jaren. De gemiddelde hypotheekrentes liggen in 2024 lager dan in 2023. De gemiddelde hypotheekrentes liggen in 2024 echter wel hoger dan in 2014 tot en met 2021.Reacties


Laatste nieuws