Meander biedt kleinschalig en leegstaand zorggebouw in Zuid-Limburg te koop aan

In het Zuid-Limburgse Brunssum verkoopt Stichting MeanderGroep Zuid-Limburg (Meander) een kleinschalig en leegstaand zorggebouw: Het BarbaraHoes. De zorgaanbieder laat graag weten naar wat voor soort nieuwe eigenaar ze op zoek zijn en waarom dit een uitgelezen kans is voor gebruikers, ontwikkelaars en beleggers.

Is het zinvol om te ontwikkelen of te beleggen in Brunssum, een stad in Parkstad Limburg? Ondanks dat Parkstad Limburg een krimpgebied is, is het antwoord: ‘Zeker wel!’.

Brunssum is een echte woon- en evenementenstad met veel voorzieningen voor gezinnen en kinderen. Parkstad Limburg kenmerkt zich door krimp en een opvallende transitie in de bevolkingssamenstelling gaande is. Concreet neemt de bevolking tot 2050 met circa 22% af en de vergrijzing met maar liefst 129% toe. Dit gegeven stelt eisen aan de beschikbaarheid en locatie van woonvormen en -voorzieningen voor ouderen. Partijen die maatschappelijk toegevoegde waarde willen bieden, kunnen door de aankoop van het BarbaraHoes hun slag slaan.

Meander transformeert haar zorgvastgoedportefeuille
Meander is al decennialang de meest complete zorgaanbieder in de regio Kerkrade, Landgraaf en Simpelveld. Zij is actief op 18 locaties in deze regio. Al enkele jaren transformeert Meander haar vastgoedportefeuille door middel van nieuwbouw en renovatie van diverse gebouwen.

Uit Brunssum trekt Meander zich terug, omdat het BarbaraHoes voor maximaal 14 klanten een te kleine intramurale locatie is om te blijven exploiteren. Meander heeft verder geen andere intramurale zorgexploitaties in Brunssum.

In 2008 getransformeerd, monumentaal klooster
Het monumentale BarbaraHoes is gelegen aan de Zonnestraat 3 te Brunssum. Het betreft het voormalige Antonius Klooster. Hier hebben de Missiezusters Dienaressen van de Heilige Geest bijna 100 jaar een religieuze en maatschappelijke rol vervuld, vanaf de opkomst van de mijnindustrie. Zij voorzagen het aantrekkelijke buurtschap Treebeek onder meer in onderwijs en ziekenzorg.

Meander heeft het BarbaraHoes in 2007 verworven en in 2008 getransformeerd tot een kleinschalig woonzorgobject met 14 eenheden. Aan de buitenzijde zijn veel authentieke details hersteld en de binnenzijde is volledig gemoderniseerd. Het object ligt aan een fraaie laan met volwassen lindebomen midden in een aantrekkelijke woonwijk van het buurtschap Treebeek. Deze woonwijk is grotendeels gerenoveerd en telt vele voorzieningen.

In gebruik gegeven
Momenteel is het object onverhuurd en in gebruik gegeven aan de gemeente voor de opvang van vluchtelingen uit Oekraïne. Als dit gebruik per april 2024 eindigt, stelt Meander het mogelijk beschikbaar voor ander kortdurend maatschappelijk gebruik. Uiteraard draagt Meander het object te zijner tijd leeg en onverhuurd over aan de koper.

Beoogde koper
Meander zoekt een gegoede gebruiker of belegger of ontwikkelaar, die mogelijkheden ziet om het gebouw te benutten voor een eigen exploitatie of een ontwikkelaar voor eventuele herontwikkeling. Zelf heeft Meander zich niet verdiept in herontwikkeling, omdat het getransformeerde gebouw na minder dan 15 jaar zorgexploitatie nog altijd in een goede en moderne staat verkeert. Meander wenst het BarbaraHoes overigens niet te verkopen aan een partij die hier intra- of extramurale zorgdienstverlening voor ouderen wil aanbieden.

Goedkeuring College Sanering Zorginstellingen
Voorafgaand aan verkoop is goedkeuring van het College Sanering Zorginstellingen (CSZ) wettelijk verplicht. CSZ beoordeelt onder andere de transactie, de doorlopen procedure en de koopsom in relatie tot de marktwaarde. Meander heeft eerder zorgvastgoed verkocht en heeft positieve ervaringen met de hiervoor benodigde procedure.

Interesse?
Bij interesse in dit aanbod kunt u informatie opvragen bij de procesbegeleider Barbette de Graaf van Nieuwstad OrangeGlobal. Neem contact op via 06 20 49 88 89 of via bdegraaf@nieuwstadorangeglobal.com.

Over Nieuwstad OrangeGlobal
Nieuwstad OrangeGlobal begeleidt onder meer woningcorporaties, beleggers en zorgpartijen bij de aan- en verkoop alsook financiering van gebouwen en portefeuilles. De aanpak van Nieuwstad OrangeGlobal omvat alle aspecten van het transactieproces. Nieuwstad OrangeGlobal heeft ruim 30 jaar ervaring en is gespecialiseerd in regelgeving bij aan- en verkoop door maatschappelijke partijen zoals woningcorporaties en zorginstellingen.



Reacties


Laatste nieuws